Glada miner på Wall Street i år. Arkivbild.
Glada miner på Wall Street i år. Arkivbild. - Foto: Richard Drew AP/TT

"Aktiemarknaden årets överraskning"

Ett osäkert år med tvära kast där det har lönat sig att våga ta risker. Så beskrivs investeringsåret 2023. Börsutvecklingen har varit årets stora positiva överraskning, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.


Orosmolnen var många på ekonomihimlen när året inleddes. Skyhög inflation, centralbanker som höjde styrräntor i rasande fart, hot om energikris i Europa, och en lågkonjunktur som tycktes stå för dörren.

Därför är det med viss förvåning som de ekonomiska bedömarna blickar tillbaka på de gångna tolv månaderna.

— Det har lönat sig att ta risker i år, vilket jag inte väntade mig i början av året, säger Maria Landeborn, Danske Banks sparekonom.

— Många av orosmolnen har gradvis skingrats på sistone, säger hon och nämner bland annat signalerna från den amerikanska centralbanken om sänkta räntor nästa år.

"Ett volatilt år"

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, håller med om att investeringsåret har bjudit på överraskningar.

— Det har varit ett volatilt år. Men det ser ut att sluta med en positiv ton, i alla fall för aktiemarknaden.

Börsutvecklingen har varit årets stora positiva överraskning, enligt Söderfjell.

— Aktiemarknadens styrka har glädjande nog överraskat. Om vi backar ett år rådde konsensus att världen skulle gå in i en djup recession, givet alla räntehöjningar, men så har det inte blivit.

USA avgörande

Han pekar på utvecklingen i USA som avgörande. Amerikansk inflation sjunker rejält och tillväxten under det tredje kvartalet uppgick till cirka 5 procent.

— Även Europa har hållit emot bättre än väntat. Jag hade aldrig kunnat gissa att europeiska börser skulle gå upp närmare 20 procent i år.

Nätbanken Nordnets sparekonom Frida Bratt är också förvånad över det starka börsåret.

— Intresset för artificiell intelligens har präglat börsåret. Det är en bidragande orsak till att svenskarnas USA-fonder och globalfonder gått så bra i år.

Råvaror på minus

Sämre har det gått för den som satsat på råvaror. Oljepriset exempelvis har hittills i år fallit drygt 10 procent.

Kryptovalutor har ökat kraftigt i värde efter att ha gått ned rejält under 2022. Bitcoin har exempelvis gått upp cirka 150 procent.

— I mina ögon är bitcoin inte en investering. Med det sagt, så har det haft en bra utveckling under året. Jag ser kryptovalutor som en mätare på marknadens riskaptit mer än något annat, säger Söderfjell.

"Misstroendeförklaring mot centralbankerna"

I kategorin "spännande investeringsområde" nämns ofta guld – speciellt i tider av oro, berättar Söderfjell. I år har värdet på guld stigit med 11 procent.

— Men det är svårt att säga vad som är fundamentalt rätt pris på guld, säger han.

— Egentligen är det förvånande att både bitcoin och guld har positiv avkastning i år. Det kan ses som någon form av misstroendeförklaring mot de stora centralbankerna.

Kinas uteblivna ekonomiska återhämtning efter pandemin lyfts också fram som en av årets stora besvikelser.

— Kinafonder har gått väldigt dåligt. Det fanns stora förhoppningar på Kinas återöppning efter pandemin och att det skulle bidra till den globala tillväxten. Men så har det inte blivit, säger Frida Bratt.

TT
/
/
Hot
/
USA
/
/
/