Stockholms tunnelbana får ny operatör från nästa år. Arkivbild
Stockholms tunnelbana får ny operatör från nästa år. Arkivbild - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kritiserat bolag tar över Stockholms tunnelbana

Från och med nästa år tar Connecting Stockholm AB över driften av Stockholms tunnelbana. Bakom bolaget står brittiska Go-Ahead, ett av Storbritanniens mest utskällda transportbolag, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.


Tidigare i veckan meddelade regionen att Connecting Stockholm vunnit upphandlingen om att driva tunnelbanetrafiken från maj 2025. Bolaget ägs till 55 procent av Go-Ahead, som tidigare varit inblandade i en rad skandaler i Storbritannien.

2016 ställdes 60 000 tåg in efter personalkonflikter och skador på spåren. Två år senare uppstod nya problem med tiotusentals inställda tåg och kraftiga förseningar som påverkade hela det brittiska järnvägsnätet. Go-Ahead har dessutom anklagats för skattefusk, och problemen bidrog till den brittiska regeringens beslut att återförstatliga järnvägen.

— Verksamheten togs ifrån dem på grund av inkompetens när det gäller järnvägsdriften, säger Oxfordforskaren Oliver Lewis till SVT.

Andreas Strömberg, presschef på trafikförvaltningen i Region Stockholm, säger till SVT att man "har gjort en lämplighetsbedömning enligt svensk säkerhetslag".

— Vi kan inte hitta något som säger emot oss, säger han.

Pressavdelningen på Go-Aheads majoritetsägda svenska dotterbolag skriver i en kommentar till SVT att det som hände i Storbritannien var ”en isolerad händelse" som nu är "utagerad".

TT
/
/
SVT
/