Elon Musk höjer insatserna i bataljen om Open AI:s framtid och verksamhet med en stämningsansökan. Arkivbild
Elon Musk höjer insatserna i bataljen om Open AI:s framtid och verksamhet med en stämningsansökan. Arkivbild - Foto: Kirsty Wigglesworth

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.


Open AI, som i november i fjol lanserade textroboten Chat GPT, har enligt Musk en alldeles för nära relation till mjukvaru- och molntjänstjätten Microsoft. Detta anser han undergräver ursprungsambitionen att skapa en öppen teknikkälla som inte styrs av lönsamhetskrav utan för att gagna hela mänskligheten.

Stämningsansökan har lämnats in till en domstol i San Francisco, Kalifornien, USA.

Enligt Musk har Open AI förvandlats till vad som kan beskrivas som ett dotterbolag till Microsoft. Han är särskilt kritisk mot omstruktureringen av Open AI:s ledningsgrupp i fjol, som gjordes efter att Altman först petats som vd för att sedan återfå posten efter en utrensning i Open AI:s styrelse.

"Den nya styrelsen består av medlemmar som har mer erfarenhet av vinstfokuserade verksamheter och politik än i AI:s etik och styrning. De var också enligt uppgift stora supportrar av Altman", skriver Musk.

Musk, som byggt upp ett företagsimperium med elbilstillverkaren Tesla som flaggskepp, var en av finansiärerna när Open AI startades upp.

TT
/
/
USA
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.