Flat Capital Klarna Hanna Andreen Apple Microsoft Nvidia Tech
Flat Capitals vd Hanna Andreen (till vänster), samt Steve Wozniak, en av Apples grundare fotat med en iphone (till höger) - Foto: Claudio Bresciani/TT

Världens ekonomi allt mer beroende av sju megaföretag

"De magnifika sju" har de kallats – de amerikanska teknikjättarna som bär världsekonomin. Aldrig har så mycket av världsekonomin stått och fallit med en handfull enorma företag. Nyheter24 har talat med Hanna Andreen, vd på det svenska investmentbolaget Flat Capital som satsar hårt på teknikbranschen.


Vad är Flat Capital?

Flat Capital är ett investmentbolag som ägs av samma familj som grundade Klarna.

Bolaget har investerat i allt från OpenAI till Budbee och nätläkartjänsten Kry. 

Enligt det senaste verifierade uppgifterna kontrollerar Sebastian Siemiatkowski 48,7 procent av rösterna i Flat Capital. Tillsammans med Double Sunday, som kontrollerar 9,4 procent av rösterna, så har Siemiatkowski majoritet av rösterna, eftersom han äger 100 procent av Double Sunday. Han innehar även styrelseposten i bolaget.

Makan Nina Siemiatkowski äger även hon en betydande del av bolaget.

Bolagets börsvärde steg under det första året efter börsnoteringen i oktober 2021 från 10 till 32 kronor, men har fallit sedan dess och stabiliserades under 2022 runt 9 kronor.

Sedan i fjol har aktien börjat stiga igen, och handlades på måndagen för 14,60 kronor. I år har aktien stigit med 21,5 procent.

En emissionskampanj i fjol resulterade i en överteckning på 111 procent, vilket gav 150 miljoner kronor extra i bolagets kassa.

En liten del av pengarna användes för att köpa in sig i Perplexity med 3 miljoner kronor.

I emissionskampanjen köpte sig finanstungviktaren Gustaf Douglas till näst största ägare via bolaget Dusco med 50 miljoner. Även Ax:son Johnson köpte in sig i bolaget.

Källa: Flat Capital

Nyligen kunde Nyheter24 rapportera att den svenska nätbanken Avanzas USA-fond missat att investera i börskometen Nvidia det senaste året, till nästan 100 000 svenska kunders förtret.

Bolaget ska nu göra om portföljen, och kanske köper man då på sig ett knippe Nvidiaaktier kan man tänka.

MISSA INTE: 90 000 Avanzakunder snuvade på jättebelopp – är du drabbad?

Hajpen stannar av

Men det kan vara lite sent påtänkt – aktien föll på fredagen och de stora techjättarna i USA drog med sig de amerikanska bolagen till minussidan. Hajpen kan ha stannat av för tillfället.

Men Nvidia och de andra techbolagen är inte någon dagslända, säger Hanna Andreen som är vd för Flat Capital – ett börsnoterat investmentbolag som har örat mot rälsen.

– Jag har en stark tro på de här bolagen på sikt. De har en ställning inom marknaderna de verkar i som inte kan utmanas av vem som helst, säger Hanna Andreen till Nyheter24.

90 000 Avanzakunder snuvade på jättebelopp – är du drabbad?

Hanna Andreen, vd för Flat Capital

Flat Capital har stor tilltro till investeringar i ny teknik och AI. I fjol deltog Hanna Andreen i Nordnets panelsamtal "Boom or doom" (tråkigt översatt till ekonomisk uppgång eller undergång), och i fredags deltog hon i SVT:s Ekonomibyrån på bästa sändningstid.

När Microsoft har hicka...

Allt mer av världsekonomin binds till de stora techjättarna på den amerikanska västkusten och när Microsoft hickar så är det hela jordklotet som dricker fem glas vatten och håller andan.

Bolagen har anklagats för monopolställning i bland annat SVT:s Ekonomibyrån, där tidningsmannen Franklin Foer citeras med orden "Google, Facebook, Amazon och Apple är den mänskliga historiens mäktigaste monopol".

Försprång – inte monopol

Något som Hanna Andreen inte riktigt köper.

– De är mäktiga, och de har ett försprång. Men allt handlar om hur de positionerar sig i kapprustningen om AI.

Själva tog Flat Capital in nytt kapital med en emission från ägarna i fjol, som resulterade i 150 miljoner kronor och en överteckning på 111 procent.

Ett klirr i kassan som landar bra inför stundande investeringar i teknikbranschen 2024, kan man tänka sig.

Digital revolution

De sju största bolagen på de amerikanska börserna är Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Nvidia, Amazon och Tesla. Alla har de exploderat under de senaste 30 årens teknologiska revolution då hemdatorer, trådlöst internet och smarta mobiltelefoner blivit vardag.

Nu står vi inför en AI-revolution som av allt att döma ser ut att förändra hur vi ser på tekniska lösningar. Och alla vill vara med på tåget.

"De magnifika sju"

"De magnifika sju" har techjättarna kallats i bland annat Affärsvärlden nyligen. De står för en allt större del av den ekonomiska tillväxten i världen.

En del varningar har kommit från de som tror att det vi har blivit på tok för sårbara genom att förlita oss på bara ett antal bolag som ska bära ekonomin.

Bubblor och luftslott?

När USA-börserna föll i veckan var Dan Wantrobski på finansanalysföretaget Janney Montgomery Scott, snabb att varna för att marknaden framstår som mättad – och överköpt.

— Det här skapar väldigt stor sårbarhet för en tillbakagång under de kommande veckorna, sade han till nyhetsbyrån Bloomberg nyligen.

Men det är snarare ett hack i kurvan: De sju kungarikena i börstoppen sitter ohotade på sin tron – för tillfället.

Anna Wikland ville bli veterinär – nu är hon toppchef på Google

Tre ess i rockärmen

– De har tre saker som man inte ska glömma. De har starka och smarta investerare i ryggen. De lyckas attrahera kompetens och talang vilket är en förutsättning. Och de förnyar sig snabbt, äger Hanna Andreen till Nyheter24, säger Hanna Andreen till Nyheter24.

Koncentrationen av kapital kring dessa bolag har inte minst att göra med att man lyckats bygga upp centra som Silicon Valley där pengarna kompetenserna och hastigheten kunnat samlas på en och samma plats.

Ekosystem

I ekosystemet kring och mellan de magnifika sju är det svårt att tänka sig någon stor uppstickare som går om eller till och med konkurrerar ut Tesla, Meta eller något av de andra bolagen.

Å andra sidan kan det vara klokt att komma ihåg att många av bolagen inte ens existerade för några år sedan.

Facebook bildades 2004, Google bildades 1998 och Nvidia bildades 1993. Även om inget av bolagen då såg särskilt mycket ut som de gör nu.

– Man kan tänka sig att ett bolag som OpenAI skulle kunna ta sig upp bland de här jättarna. Men även om de skulle växa och bara nå en halv procent av Googles marknadsvärde så skulle det ju innebära en enorm värdeökning. Det är otroligt mycket pengar, säger Hanna Andreen.

Flat Capital köper in sig i AI-bolag

Flat Capital har på måndagen offentliggjort att man i slutet av 2023 köpte in sig med 3 miljoner kronor i Perplexity. Företaget använder sig av ChatGPT som grund för en sökplattform – en så kallad Large Language Model, LLM.

– Det är en liten summa pengar men det ser väldigt attraktivt ut. Det ser ut att kunna bli ett både lönsamt och spännande exempel på vad AI kan göra.

Den amerikanska finansmarknaden har visat sig vara en perfekt grogrund för techundret. Med hjälp av kapital, kompetenskluster och en riskbenägenhet har man sett en techsektor växa fram som inte hade varit möjlig annars.

Vad har hänt? Tech har hänt!

– Generellt sett kan man säga att USA har gått från att stå för 30-40 procent av världens globala börsvärde, till 70 procent. Och vad är det som har hänt som gjort det möjligt? Tech har hänt, är svaret på frågan.

Det hade dock inte varit möjligt utan att satsa brett.

Genom att investera brett i startups och techföretag har man i USA kunnat ge många bolag chansen. Vissa går under, andra blir enormt lönsamma. 

Det vet man inte innan men det handlar om en orädd inställning till risker och möjligheter, säger Hanna Andreen.

Trygga hamnar

De senaste tre åren av global oro och stigande räntor har investerarna blivit mindre riskbenägna. Man har blivit mindre sugen på att satsa brett och vill istället stoppa in sina pengar i trygga hamnar som man vet genererar pengar – som Google och Facebook gör på ett pålitiligt sätt år efter år.

Det har gjort att jättarna blivit ännu större, och börskurserna stiger när bolagen är eftertraktade på aktiemarknaden.

De stora bolagen kommer inte falla ihop i konkurrens med några nya jättar. 

– De här bolagen har bevisat sig under många år genom lönsam tillväxt - de är inga luftslott.  Det troligaste är att de köper upp, samarbetar med eller anställer de som kommer att leda oss in i den AI-genererade framtiden, säger Hanna Andreen.

Riskerna har sitt pris

Men det finns möjlighet att enskilda AI-bolag som ännu inte bildats seglar upp och gör de magnifika sju sällskap i börs-toppen.

Men risk är inte bara möjlighet.

Under 2022 avslöjades att svenska pensionsförvaltaren Alecta investerat stora summor av de svenska tjänstepensionssparandet i amerikanska nischbanker som Silicon Valley Bank, som gick under i och med räntehöjningarna och lågkonjunkturen.

Miljarder som de svenska pensionsspararna troligen aldrig får se igen.

Läs mer om ekonomi:

90 000 Avanzakunder snuvade på jättebelopp – är du drabbad?

Anna Wikland ville bli veterinär – nu är hon toppchef på Google

Klarna tar inspiration från Google

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Facebook slutar med nyheter

/
/
USA
/
/
/
/