Polisanmälda utbetalningar från Försäkringskassan, miljoner kronor.
Polisanmälda utbetalningar från Försäkringskassan, miljoner kronor. - Foto: Anders Humlebo/TT

Rekord i bidragsfusk bland utlandssvenskar

Fuskande svenskar utomlands plockar hem barnbidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag för enorma summor. Förra året polisanmälde Försäkringskassan fusk för över en miljard kronor. Mer än en fördubbling på ett år. Det handlar om stora belopp, säger Thomas Falk på Försäkringskassan.


Fakta: Miljonbelopp betalas ut felaktigt

Kontrollutredningar gjorda av Försäkringskassan som rör kategorin utlandsvistelse/utlandsbosättning och där en polisanmälan gjorts:

Upptäckta felaktiga utbetalningar:

2020: 90 927 000

2021: 104 097 000

2022: 119 978 000

2023: 163 076 793

Förhindrade felaktiga utbetalningar:

2020: 168 875 000

2021: 211 028 000

2022: 352 808 000

2023: 847 956 856

Källa: Försäkringskassan

I samband med den före detta "Hollywoodfrun" Gunilla Perssons medverkan i Melodifestivalen slog Kronofogden till mot hennes hotellrum och beslagtog allt från väskor till smycken. Bakgrunden handlade om en skuld från flera olika bidrag från Försäkringskassan som Persson ska ha fått samtidigt som hon bodde i USA.

Svenskar som bor utomlands men fortsätter att ta emot bidrag, exempelvis barnbidrag och bostadsbidrag, kostar staten miljardbelopp varje år. Hur mycket fusket kostar vet dock ingen.

Men i fjol uppgick återkrav samt förhindrade felaktiga betalningar i utlandet som polisanmäls till över 1 miljard kronor. Det gäller personer som antingen är bosatta utomlands eller som vistas utomlands under en längre period och därmed inte har rätt till bidrag och förmåner.

— Det är en välkänd sårbarhet, tyvärr, säger Thomas Falk som arbetar med kontrollutredningar på Försäkringskassan.

Många gånger medvetet

Bland alla utredningar som Försäkringskassan gör är det den "kategorin" som kostar samhället mest pengar.

— Vi polisanmäler alla av de brotten trots att det är svårt att göra något åt det. Det är också svårt att få tillbaka pengarna eftersom personerna befinner sig utomlands.

Bidrag som försvinner utomlands klassas av Försäkringskassan själva som ett riskområde. Att beloppen, både de felaktigt utbetalda men även de som stoppats, ökat de senaste åren beror bland annat på fler kontroller och att kommunerna informerar myndigheten allt oftare om misstänkta utbetalningar.

Baserat på tillit

Som folkbokförd medborgare ska man själv anmäla till Skatteverket och folkbokföringen om man flyttar utomlands samt till Försäkringskassan om man har förmåner och bidrag därifrån. Gör man inte det blir det svårt för myndigheten att ha full koll.

— Vi har tillitsbaserade system i Sverige, säger Thomas Falk.

TT
/
/
/
/
/
USA