FTX-grundaren Sam Bankman-Fried. Arkivbild.
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

Korthuset rasade: Nu åker "kryptokungen" i fängelse i 25 år

Sam Bankman-Frieds framgångssaga hade bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för den så kallade kryptokungen. Från att ha byggt ett miljardimperium på påhitt och luftslott har kronan hamnat en aning på sned sedan amerikanska myndigheter slog till mot kryptobörsen FTX, och korthuset rasade.


Det är en klassisk historia om uppgång och fall. Den här gången handlar det om ett av de största bedrägerierna i USA – och nu har Sam Bankman-Fried fått sitt straff i en domstol i New York.

Han är underbarnet som växte upp i närheten av Silicon Valley och tog examen från MIT, ett av de mest prestigefyllda universiteten i USA. Föräldrarna är båda knutna till Stanforduniversitetet som juridikprofessorer, men sonen valde en helt annan karriär.

MISSA INTE: Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kommer kosta mig 1000-lappar

Grundade FTX

2019 grundade han, tillsammans med en universitetskamrat, kryptobörsen FTX – och det är den som har gjort honom känd. Genom företaget kunde privatpersoner handla med kryptovalutor som exempelvis bitcoin och förvara sina tillgångar.

I takt med att kryptovalutor blev ett allt hetare investeringsobjekt växte kryptobörsen FTX snabbt till en av världens största och Sam Bankman-Fried själv blev en jättekändis som prydde omslagen på affärstidningar.

Han syntes ihop med Tony Blair och Bill Clinton och FTX marknadsfördes i anslutning till den amerikanska fotbollsfinalen (Super Bowl) i en påkostad reklamkampanj. Detta samtidigt som kändisar som modellen Gisele Bündchen och hennes före detta man, fotbollsspelaren Tom Brady, investerade i företaget.

Bankman-Fried själv flyttade till Bahamas där han köpte fastigheter för över 1,2 miljarder kronor. Han och flera kollegor bodde i ett lyxhus värt drygt 400 miljoner kronor.

Korthuset rasade 2022

När företaget var på absolut topp omsatte handelsplattformen 10–15 miljarder dollar dagligen, enligt BBC.

Det som dock skulle visa sig vara ett korthus raserade till fullo i november 2022 när det avslöjades företaget lånat ut över 80 miljarder kronor av kunders insättningar till hedgefonden Alameda, som Bankman-Fried grundade 2017. Där spekulerades vilt med pengarna, bland annat i FTX:s egen kryptovaluta.

Avslöjandet utlöste en klassisk så kallad "bankrusning" då kunder försökte ta ut sina pengar som nu var försvunna. Krisen var total och kort därefter greps Sam Bankman-Fried och utlämnades till USA.

32 år gammal har han nu dömts till 25 års fängelse för bedrägerierna.

Läs mer om kryptovalutor och ekonomi:

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kommer kosta mig 1000-lappar

Svag svensk krona bakom rekord i bitcoin

Superaktierna du ska köpa efter Nvidia, 11 tips från experter

Här får du högsta och lägsta sparräntan – hela listan 2024

Nu stiger plötsligt Bitcoin över 50 000 dollar – men varför?

TT
/
USA
/
/