Nyheter24
Annons

Kristersson om tullavtalet: Sött och salt

Publicerad: 28 juli 2025, kl. 15:16
Uppdaterad: 28 juli 2025, kl. 20:14
Statsminister Ulf Kristersson (M) på måndagen. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han tycker ”både och” om tullavtalet som slöts mellan EU och USA på söndagskvällen. Det finns verkligen både sött och salt i den här överenskommelsen, säger han.

Att USA:s tullar mot EU nu är de högsta på 70 år är ”i grund och botten dåligt”, enligt Kristersson. Lägre tullar ”hade varit mycket bättre”.

— Det är å andra sidan ett avtal som landar på betydligt lägre nivåer än de som det fanns en risk för, säger han till TT.

— Det skapar förutsägbarhet för svenska företag som vågar göra investeringar.

Det var sent på söndagen som USA och EU kom överens om amerikanska importtullar på 15 procent på varor från EU. Före den 3 april – dagen då president Donald Trump lanserade de nya tullavgifterna – låg de på runt 2,5 procent. Därefter har EU:s exportörer betalat cirka 10 procents tull på varor som skickas till USA.

Svårt att förhandla för alla

Annons

Kristersson säger att han tror att de flesta i Europa tycker att det var viktigast att komma till skott med en överenskommelese, just för att företag ska våga fatta nya investeringsbeslut.

Gav sig EU lite väl lätt?

— Jag känner inte Ursula von der Leyen som en person som ger sig lätt. Jag tror att alla förstår att förhandla å 27 länders vägnar, det är är komplicerat, säger han med hänvisning till att alla länder i unionen inte är lika beroende av export som Sverige.

Han tror att det fanns en risk för ett handelskrig med ”helt förödande konsekvenser för all europeisk handel”.

— Jag tror inte man gav sig för enkelt, men med det sagt hade lägre tullar varit mycket bättre.

Annons

Exakt vilka konsekvenser tullarna kommer ha för svensk del är ännu något ovisst, eftersom många detaljer inte är färdiga.

— Sedan hoppas vi att ett antal delförhandlingar som ännu inte är färdiga ska kunna landa på noll procent för USA och noll procent för EU.

Vet vad som gäller

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger i sin tur att avtalet är dåligt för svensk ekonomi.

— Tullarna leder till minskad efterfrågan och sänkt tillväxt, med risk för ännu högre arbetslöshet, säger hon.

Men även hon tycker att det är bra att ett avtal slutits. Osäkerheten de senaste månaderna har tärt på såväl svensk tillväxt som hushåll och företag.

— Ett avtal ger ju helt enkelt en förutsägbarhet, nu vet man vad som gäller och så får vi gå vidare därifrån, säger Svantesson och tillägger att regeringen kommer att göra allt för att se till att tillväxten kommer igång.

— Det är den politik vi bedriver för att kompensera för det här handelskriget som nu pågår.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons