Flera bank-vd:ar kritiserar storbankerna.
Flera bank-vd:ar kritiserar storbankerna. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jessica Gow/TT

Bankkunderna som betalar 7 000 för mycket – är du en av dem?

En ny undersökning från Skandia visar att vissa bankkunder betalar "för mycket" i bolåneränta – något som flera bank-vd:ar lyfter i en debattartikel hos SvD.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det svenska folket har, under de senaste åren, tvingats vänja sig vid att vända på slantarna för att få vardagen att gå ihop. 

Inte nog med att elpriserna drog iväg rejält under 2021 och 2022, vilket gjorde att hushållen fick kämpa för att hålla nere elförbrukningen, utan en stigande inflation gjorde också att livsmedel och andra varor blev betydligt dyrare.

Vad är inflation?

"Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden och pengarna minskar alltså i värde."

Källa: Riksbanken

I december 2022 låg inflationen, enligt måttet konsumentprisindex (KPI), på 12,3 procent.

– Det här är dåliga nyheter för hushållen, sa Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, till TT då och fortsatte vidare:

– Hushåll med bolån, som bor i eget hus och har bil drabbas hårt. Och de som alltid drabbas, de som är svagast, får det särskilt svårt nu.

MISSA INTE: Ekonomens varning efter Riksbankens besked: ”Så rädd”

Grafik från december 2022. Bild: TT
Shoka Åhrman. Foto: Christine Olsson/TT

För den höga inflationen gjorde också att Riksbanken, med start redan i maj 2022, började höja styrräntan som under flera år legat på noll eller till och med minus. I samband med detta skenade också de rörliga bolåneräntorna iväg till nivåer som inte setts på länge.

Sedan dess har inflationen emellertid sjunkit – till 1,9 procent enligt KPI i augusti enligt SCB – och likaså bolåneräntorna. Men i en debattartikel, med Arvid Krönmark, vd för Skandiabanken, Mikael Inglander, vd för SBAB och Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank, som avsändare, menar man på att svenska bankkunder betalar på tok för mycket i ränta ändå.

MISSA INTE: Spara 5 900 kronor i månaden – genom att vara "jobbig" kund

Mikael Inglander, vd på SBAB. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

"Betalar för höga bolåneräntor"

I debattartikeln, som publicerats i SvD, kritiserar vd:arna vad de kallar "storbanksmodellen", som enligt dem förutsätter att bankkunder förhandlar med sin bank om rabatter. 

"Ju starkare förhandlingsposition kunden har – exempelvis hög inkomst och stort sparande – desto större möjlighet har hen att påverka sin ränta. Men det är här ett av de främsta problemen med modellen återfinns: såväl kundernas förhandlings­benägenhet som förmåga varierar kraftigt, vilket leder till att kunder som inte har en god förmåga, eller tiden att förhandla, betalar för höga bolåneräntor", skriver de i artikeln.

MISSA INTE: Söka lånelöfte? Då bör du vänta – kan skilja en miljon

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Skandia har nämligen, genom en undersökning med siffror från augusti, kunnat visa hur storbankskunder som är villaägare i Stockholm i genomsnitt betalar 7 000 kronor mer än nödvändigt per år i bolåneräntor. Även lägenhetsinnehavare i huvudstaden betalar "för mycket" för sina bolån. För dessa landar det så kallade "storbankspåslaget" på 5 000 kronor per år, enligt undersökningen.

"Vi uppmanar Sveriges bolånetagare att kritiskt granska sina nuvarande bolåneräntor. Ta reda på om räntan du betalar är rimlig genom att jämföra med de banker som erbjuder transparenta bolån. Men för konsumentmakt krävs även information", skriver banktopparna i SvD, där de fortsätter vidare:

"I dag läggs mycket fokus i medierna på förhandlings­vägen. Vår förhoppning är att den förhandlingsfria bolåne­modellen kommer att bli en lika självklar del som storbankernas förhandlingslån. För konsumenter kan förhandlingsfria och transparenta bolån vara vägen till en bättre relation och ökat förtroende för sin bank."

MISSA INTE: Bankerna som ger lägst bolåneränta just nu

/
stats