Ny forskning varnar för att tatueringar kan orsaka cancer och andra hudmutationer.
1 av 2
Ny forskning varnar för att tatueringar kan orsaka cancer och andra hudmutationer. - Foto: TT/Imgur
Och det finns en färg som är farligare än de andra.
2 av 2
Och det finns en färg som är farligare än de andra. - Foto: TT

Forskning: Tatueringar kan ge cancer – och det här är den farligaste färgen

Det verkar som att det är många saker som kan ge oss cancer i dag, men nu har forskare kommit på ännu en – tatueringsfärg.


Det börjar kännas som att det mesta i världen kan orsaka cancer, vilket är tråkigt. Och nu är det bara att lägga ytterligare en sak till aja baja-listan för den som vill minimera riskerna för cancer, nämligen tatueringar.

I en ny studie från European Chemicals Agency konstaterar forskarna att tatueringar kunde leda till hudproblem, ökad risk för cancer och mutationer, skriver Daily Mail.

"Många rapporter visar en stor oro för folkhälsan härstammad från sammansättningen av bläck användt för tatuering." skriver forskarna. Det är troligt att rapporten kommer användas som grund för att skapa nya regler för tatueringsbläck i EU.

Tatueringsbläck är fortfarande relativt oreglerat jämfört med exempelvis mat och mediciner. Många tatueringstudios verkar utan större reglering från staten när det kommer till bläcket, skriver Daily Mail.

Enligt forskarna är vissa färger farligare än andra och i topp låg rött bläck. Följt av blått och grönt. Men även svart sägs kunna vara skadligt och skapa långvariga hudproblem.

Så om den här forskningen stämmer kanske man bör tänka till en gång extra innan man tatuerar sig nästa gång, eller för första gången. Eller så YOLO:ar man stenhårt och kör ändå. Det är ju faktiskt upp till var och en.

Nyheter24 har tidigare skrivit om de här tre männen som skaffade likadana tatueringar – av en väldigt fin anledning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någon tatuering?
Tack för din röst!