Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brottslingar ska inte bli läkare

Nyheter | 26/04/2009 14:28

Går du till doktorn tycker en statlig utredning att du inte ska behöva möta grova brottslingar.

Grova brottslingar ska inte få bli läkare, ansåg de statliga utredarna.

Nu är polisen beredd att ge direktåtkomst till brottsregistret för att förhindra att legitimationer skrivs ut till kriminella.

En dömd mördare krävde i veckan skadestånd från staten för att han inte fick utbilda sig till läkare vid Uppsala universitet. En annan man fick sin läkarlegitimation trots att han under utbildningen dömts till rättspsykiatrisk vård för våldtäkt och grov misshandel.

Öppnar register

Reglerna kring anställda inom hälso- och sjukvården har hittills inte varit helt glasklara. När regeringen för två år sedan tog beslut om den så kallade patientsäkerhetsutredningen var därför ett av direktiven att utreda om det gick att införa krav på utdrag ur belastningsregistret före anställning.

När utredningen presenterades i december förra året föreslog man att läkare som begår allvarliga brott ska kunna bli av med legitimationen. Och att grovt kriminella studenter aldrig ska få sin legitimation. Nu visar det sig att polisen tycker att förslaget är utmärkt.

I sitt remissvar till utredningen erbjuder Rikspolisstyrelsen Socialstyrelsen direktåtkomst till både brottsregistret och misstankeregistret inför prövningar av legitimationer. Att det görs registerkollar inför nyanställningar har polisen inte heller något emot.

Kräver dom

Sveriges läkarförbund ställer sig också bakom de hårdare kraven men anser att "endast uppgift om sådana brott som kan vara av särskild betydelse för personens lämplighet att arbeta inom vården bör vara tillgängliga". Att Socialstyrelsen ska få tillgång till misstankeregistret är man emot.

– Vi tycker att man faktiskt ska vara dömd för ett brott, säger förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

– Skulle det vara så att personen döms i ett senare skede kan legitimationen dras in då. Det ligger nämligen också i utredningens förslag att domstolar ska meddela domar till Socialstyrelsen när det gäller personer med legitimation, säger Nilsson Bågenholm till TT.

Men en viktig fråga väntar fortfarande på sin lösning. Patientsäkerhetsutredningen har nämligen inte tagit ställning till vad som ska gälla för grova brottslingar som söker vårdutbildningar. Frågan bollades i stället vidare till Högskoleverket.

Skrivet av: