Läkaren frias för misshandel

Undervisande läkare i Uppsala misshandlade student - frias av Svea Hovrätt.


Det var inte fråga om misshandel när en läkare i undervisningssyfte slog en kvinnlig student i ansiktet under en föreläsning. Det anser Svea Hovrätt som därmed gör en helt annan bedömning än tingsrätten, och friar läkaren från straff, skriver Uppsala Nya Tidning.

Enligt hovrätten är det inte bevisat att läkaren, under en föreläsning i Uppsala, verkligen slog flera hårda och smärtsamma slag mot kinden på en kvinnlig student.

Allt som bevisats är att studenten, liggande på ett bord i föreläsningssalen, fått två eller tre lättare slag med öppen hand. Enligt rätten har hon varit införstådd med vad som skulle ske vid demonstrationen.

Någon misshandel i lagens mening var det därför inte fråga om, enligt hovrätten.

Men hovrätten var inte enig. Ett av hovrättsråden ville gå på tingsrättens dom och döma läkaren till böter för ringa misshandel.

Läkarens försvarsadvokat menar att den ändrade domen kan få konsekvenser för undervisningen.

– Flera lärare har känt sig begränsade i undervisningen och slutat åskådliggöra detta moment, vilket varit olyckligt för studenterna. En läkarutbildning måste få innehålla praktiska inslag som per definition orsakar smärta, till exempel när studenterna sätter nålar på varandra, säger Christer Söderberg till UNT.

Uppgifterna om vad som hände i januari 2007 går i sär. I förhör har studenten berättat om hur läkarens slag blev allt hårdare för att till slut utdelas med full kraft. Läkaren å sin sida hävdar att an endast klappat studenten löst några gånger på kinden, medan övriga slag bara simulerades.

Faktumet att händelsen polisanmäldes först ett halvår senare gör studentens berättelse mindre trovärdig enligt hovrätten, uppger UNT .

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!