Beltran angriper medierna och Thomas Bodström

Efter fängelsedomen i höstas är Jenny Beltran övertygad om att maken Tito blir rentvådd.


Rättegången mot operasångaren Tito Beltran var en av de mest mediebevakade i Sveriges historia. Hans fru Jenny Beltran anklagar medierna för att ha varit partisk och bara publicerat skvaller. När maken inte, enligt henne, fick komma till tals tog hon kommandot och och även på sig den mediala huvudrollen.

Tito Beltran dömdes till 2,5 års fängelse i oktober 2008 för våldtäkt av en 18-årig kvinna och sexuellt utnyttjande av en sjuårig flicka. Jenny Beltran tror fortfarande att maken är oskyldig.

Riksåklagaren har tidigare avstyrkt Högsta domstolen från en prövning.

– Min man kommer att kämpa vidare tills han blivit rentvådd. Det är väldigt få fall som HD beviljar resning för och får vi nej där går vi vidare till Europadomstolen, säger hon till Crime News.

Hon har fortfarande svårt att smälta domen, och menar att hovrätten vägrade att ta hänsyn till faktorer som talade för Titos oskuld.

– Det är konstigt att inte Robert Wells vittnesmål tillmättes någon betydelse. Hans vittnesmål backades upp av Vicky van der Lancken. Precis som Wells hävdade även Anders Berglund att han blivit kontaktad av Monica Dahlström-Lannes som, enligt Berglund, ska ha presenterat sig som åklagarassistent. Robert Wells sa att Dahlström-Lannes presenterat sig som åklagare till honom. Jag vill tillägga att Robert Wells och Tito inte var vänner vid tidpunkten för vittnesmålet. Detta stärker hans uppgifter, säger Jenny Beltran till Crime News.

Hon är väldigt orolig för den svenska rättssäkerheten och har flera invändningar mot hur kriminalinspektören Monica Dahlström-Lannes agerade under processen.

– Det är farligt att släppa in privatspanare i en brottmålsprocess. En polis måste redovisa varför han gör en åtgärd och vad den han pratat med har sagt. Denna skyldighet har inte en privatspanare och kan påverka vittnen utan att det syns. Du får inte reda på hur mycket kontakt personen haft med olika vittnen, vilken information som förmedlats, och så vidare. Privatspanarens spår går inte att följa och det är livsfarligt för rättssäkerheten, säger hon till Crime News.

Advokaten och ordföranden i riksdagens justitieutskottet Thomas Bodström hade en av huvudrollerna i rättegången. Jenny Beltran menar att han har ett övertag sedan sin tid som justitieminister när han tjänstgör som advokat som skadar rättssäkerheten då "han varit chef över många domare".

– Det kan starkt ifrågasättas hur lämpligt det är att rollerna för den dömande och styrande makten blandas ihop på detta sätt. Jag tycker att det är en solklar jävssituation. Bodström stryker det politiskt korrekta medhårs, säger Jenny Beltran till Crime News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!