Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eld hotar majbrasorna

Nyheter | 29/04/2009 00:05

Det traditionella Valborgsfirandet hotas i en rad kommuner i landet.

Det traditionella Valborgsfirandet hotas i en rad kommuner i Syd- och Västsverige. På grund av brandrisken i skog och mark har eldningsförbud införts och det kan stoppa både fyrverkerier och majbrasor.

Det är alldeles för torrt i markerna och risken för spridning av elden är stor. Därför råder det eldningsförbud i flera nordvästskånska kommuner, säger stabsbrandmästare Roger Norén vid Helsingborgs brandförsvar till Helsingborgs Dagblad på nätet.

I nordvästra Skåne har nio av tio kommuner förbjudit eldning.

På måndagen utfärdade även länsstyrelsen i Kalmar län ett eldningsförbud. Räddningstjänsten i länet har beslutat att inte ge någon dispens för arrangörer av majbrasor, skriver Barometern. Eldningsförbud råder även i Blekinges och Kronobergs län, enligt Blekinge Läns Tidning.

I en rad kommuner i Södra Älvsborg verkar det också som att brasorna ställs in efter problem med gräsbränder i området den senaste tiden. Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund införde på tisdagen ett eldningsförbud som berör kommunerna i området, skriver Borås tidning.

Man får väl njuta av det fina vädret istället för brasor, säger Markus Bodén på räddningstjänsten i Borås till tidningen.

Skrivet av: