Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor brandrisk med juleljus

Nyheter | 27/11/2008 14:11

Under juletid orsakas många bränder av bortglömda ljus.

När julen närmar sig tänder många svenskar levande ljus. Men det gäller att vara försiktig.

– Vi vet att levande ljus är den ojämförligt största brandorsaken inför julen. De flesta eldsvådor inträffar när folk går hemifrån på morgonen, men även på kvällarna, säger Nils Andréasson, förbundsdirektör vid räddningstjänsten Storgöteborg, enligt GP.

Många bränder under december månad orsakas av kvarglömda tända stearingljus. Andréasson rekommenderar att alla hushåll införskaffar en brandvarnare.

– En brandvarnare är en billig livförsäkring och de flesta hushåll i våra medlemskommuner har en sådan. Problemet är att ägarna inte alltid kollar om batterierna fungerar eller på andra sätt underhåller apparaterna, menar Andréasson.

23 personer i Sverige har sedan 2002 dött i bränder orsakade av bortglömda stearinljus. Enligt Räddningsverket saknades en fungerande brandvarnare hos mer än hälften av alla som omkommit i bränder förra året, skriver GP .

Skrivet av: