Svenska soldaters erfarenhet av strid utomlands har stärkt det svenska försvaret, visar en utvärdering som gjorts av riksdagens försvarsutskott. Här utskottets ordförande, moderaten Pål Jonson. Arkivbild
Svenska soldaters erfarenhet av strid utomlands har stärkt det svenska försvaret, visar en utvärdering som gjorts av riksdagens försvarsutskott. Här utskottets ordförande, moderaten Pål Jonson. Arkivbild - Foto: TT

Insatser utomlands slet men gav stridsvana

Svenska soldater har fått strida skarpt, sett krig på riktigt.Det har varit till nytta för Sveriges eget försvar, enligt en utvärdering som riksdagens försvarsutskott har gjort av internationella militära insatser.


Fakta: Lärdomar av internationella militärinsatser

Försvarsutskottet har granskat fem internationella insatser som Sverige deltagit i under åren 1993-2020 – i Bosnien-Hercegovina, Afghanistan, Somalia, Libyen och Mali.

Huvudslutsatsen är att det har varit positivt för det nationella svenska försvarets förmåga.

Men insatser som sträcker sig över många år måste bedömas mer noggrant från början.

Deltagandet har gett värdefulla erfarenheter av strid i skarpa lägen och att pröva materiel och organisation på allvar.

Natoledda insatser har gett mer i utbyte för Försvarsmakten än FN-ledda.

Förmågan att verka tillsammans med andra länders soldater, organisationer och utrustning har ökat, särskilt för marinen och flygvapnet.

Insatserna har varit viktiga för att locka personal till Försvarsmakten i en tid av neddragningar. Men en del personalgrupper och materiel har slitits hårt.

Källa: Försvarsutskottet

En arbetsgrupp i försvarsutskottet, med företrädare för samtliga riksdagspartier, gav sig förra våren i kast med att försöka utvärdera vad Sveriges deltagande i fem internationella insatser de senaste trettio åren gett. Det handlar om insatser i Bosnien-Hercegovina, Afghanistan, Somalia, Libyen och Mali.

Gruppen ville främst ha svar på två frågor:

Hur insatserna har påverkat det nationella försvaret och Försvarsmakten samt hur erfarenheter som är viktiga för Sveriges försvarsförmåga tagits tillvara?

Fått strida

— Det viktigaste är att våra officerare och soldater har fått vara i skarp strid, anser Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson.

— Vem vill bli opererad av en läkare som aldrig har opererat? frågar han sig och hävdar att det svenska försvaret hade varit i ett väsentligt sämre läge utan de erfarenheter som utlandsinsatserna gett.

Arbetsgruppens och försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M), lyfter också fram erfarenheter av närstrid, strid i bebyggelse och över huvud taget att verka i ett skarpt läge som värdefulla.

När Sverige för cirka 20 år sedan började lägga om försvaret från att vara inriktat på att försvara Sverige till att delta i internationella insatser innebar det kraftiga nedskärningar. Men också att det som blev kvar, så att säga, fick prövas hårdare utomlands. Det blev också på sätt och vis lättare att rekrytera folk till Försvarsmakten.

— Hade vi inte riktat om försvaret hade vi haft en ännu mindre försvarsmakt än i dag, säger Pål Jonson.

Gynnar förmågan

Den sammanlagda bedömningen, säger han, är att insatserna stärkte det nationella försvaret men att det gav vissa, negativa konsekvenser. Arbetsgruppen anser att Sverige även i fortsättningen ska vara öppen för att delta i internationella insatser.

— Men man bör utvärdera noggrannare hur det nationella försvaret påverkas, framför allt när det är insatser med långsiktiga politiska åtaganden och man ska verka under lång tid, säger Jonson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.