Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gryningspyromanen släppt

- 12/10/2008, 18:00 -

Gryningspyromanen släpptes efter häktningsförhandlingen i eftermiddags. (TT)

Den 44-årige så kallade gryningspyromanen släpptes efter häktningsförhandlingen i eftermiddags. Häktningsdomaren Mikael Petersson ansåg inte att bevisningen höll för en häktning.

Det var andra gången på några månader som 44-åringen släpptes i samband med en häktningsförhandling.

Häktningsförhandlingen skedde under eftermiddagen i Lund bakom stängda dörrar.

Åklagaren Pehr Ola Pehrsson ville ha mannen häktad som misstänkt för tre bränder i Ystad i torsdags morse och ett antal bränder i Simrishamn tidigare i sommar.

- Det har kommit fram bevis mot 44-åringen som är besvärande för honom men inte så starka att det räcker för att ha honom skäligen misstänkt, säger Mikael Petersson till Sydsvenskan på nätet.

Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos polisen i södra Skåne, säger till TT att misstankarna mot 44-åringen kvarstår och att utredningen fortsätter med oförminskad kraft. Bland annat inväntar man provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL):

Tidvis har polisen haft mannen under uppsikt även när han befunnit sig på fri fot.

- Hur det blir med det i fortsättningen kan jag inte säga. Vi får ta ställning till det, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen inriktade sig genast på 44-åringen när larmen om bränderna i Ystad kom in i torsdags morse. Mannen kunde också gripas gående på Surbrunnsvägen nära två av de adresser som eldhärjades.

Biträdande förundersökningsledaren Dan Granvik anser det fullkomligt klart att två av bränderna var anlagda, men tror att också den tredje var det.

Gryningspyromanen har figurerat i utredningarna av minst ett 50-tal anlagda bränder i Kristianstad, Ystad, Skurup och Simrishamn de senaste åren.

Mannen åtalades 2003 för en grov mordbrand i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad, men friades av både tingsrätt och hovrätt. Likadant gick det när han stod åtalad för en anlagd brand i Västra Vemmenhögs kyrka utanför Skurup året därpå. Både tingsrätt och hovrätt friade.

Dömd blev han däremot hösten 2005. Svea hovrätt gav honom då tre års fängelse för två försök till mordbrand i Mora.

I somras satt 44-åringen häktad misstänkt för bränder i Simrishamn, men fick släppas i brist på bevis. Åklagaren hoppas nu få fast honom även för dessa bränder.

Skrivet av: