Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlin lovade mer till pensionärer

Nyheter | 01/05/2009 16:19

" A-kassan ska vara 80 procent".

Mona Sahlin lovade i sitt förstamajtal att arbeta för höjd a-kassa.

–A-kassan ska vara 80 procent, sade Sahlin och tillade att det var ett löfte, inget hot, och att det ska gälla för 80 procent av löntagarna.

Ett annat löfte, inte hot, är att S ska skapa debatt om skatterna i valrörelsen nästa år.

–Vi vågar höja skatter när det behövs, vi vågar sänka dem när det behövs. Men jobben kommer först, alltid före stora skattehöjningar sade Sahlin och tog om utfästelsen från Lund om att se till så att pensionärer inte får betala högre skatt än de som arbetar.

–Jobbkrisen är global och inte Reinfeldts fel, fortsatte Sahlin, men kritiserade Fredrik Reinfeldts regering för att kommentera i stället för att agera.

– Hur har det gått med jobben? Det är den frågan som ska avgöra valrörelsen, sade Sahlin och inhöstade applåder.

Hon hävdade att s inte bara går runt och gnäller utan gör som många ekonomer och Konjunkturinstitutet: föreslår åtgärder och insatser som kan stimulera ekonomin.

Mona Sahlins tal i Lund fick toppbetyg av socialdemokratiska gräsroten Monica Molin.

–Nästan i klass med Olof Palme, förklarade hon för TT efteråt.

Mindre nöjd var Hans Heander, en av de flera hundra som blev utestängda från det fullsatta Kulturmejeriet. Dörrarna stängdes när lokalen inte kunde ta emot fler och ilskan var stor bland många som inte kom in.

– De kunde ju ha studerat väderprognoserna och flyttat mötet utomhus i stället. Uruselt planerat, sade han besviket.

En kort stund in i talet, inför storpublik i Folkets Park i Malmö, kastade en åskådare chokladbitar upp på scenen, mot Mona Sahlin.

Sahlin blev avbruten för ett ögonblick, men fann sig snabbt och fortsatte tala om utbildning och jobb för unga.

–Den här killen har också rätt att få utbildning, sade Sahlin medan säkerhetsvakter tog hand om mannen som slängt chokladbitarna mot henne.

– Släng nyckeln till utbildningsdepartementet för Jan Björklund och öppna dörren för ungdomarna, sade Sahlin.

Mona Sahlin lovar i sitt förstamajtal att pensionärer inte ska beskattas hårdare än löntagare, som i dag gynnas av det så kallade jobbskatteavdraget.

–Om vi, v och mp vinner valet, då börjar vi den första dagen det mödosamma arbetet med att göra att pension och lön beskattas lika, säger Sahlin till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Hon säger att detta ska finansieras genom högre skatter för människor med höga inkomster och förmögenheter.

Sahlin sade vidare att den borgerliga regeringens Sverige är ett land där dörrar slängs igen i ansiktet på folk.

–Alla ska inte med, det är en politik som stänger dörrar, sade Sahlin och beskrev den borgerliga politiken som skapare av ett samhälle där klassresor ställs in.

Hon lovade att ett s tillbaka vid makten ska se till att unga möts av öppna dörrar till jobb, bostad och utbildning.

Sahlin tog upp AMF-affären och bonusdebatten genom att säga att arbetarrörelsens ledare har kritiserats, och ska kritiseras, när de gör fel och understödjer girighet.

–Kraven är höga på oss och det ska de vara. Det får aldrig råda några tvivel om var vi står, sade Sahlin.

Polisen beräknar preliminärt att minst 3 000 personer deltog i det socialdemokratiska demonstrationståget genom centrala Malmö, från Stortorget till Folkets Park. Från arrangörshåll nämns siffran cirka 4 000.

Polisens bedömning är också att det var fler deltagare i år än de närmast föregående åren.

Skrivet av: