Ostadigare väder drar nu in över Sverige.
Ostadigare väder drar nu in över Sverige. - Foto: Krister Sørbø/NTB/Johan Nilsson/TT

Nu är de heta sommardagarna förbi: "Kommer ett skurpaket"

Var redo att ta fram paraplyet, för nu blir det ostadigare väder i hela landet. Den varma luften har inneburit 30-gradig värme på sina håll den gångna veckan, men det kommer vi inte se längre från tisdag och framåt.


Det högtryck som legat över landet kommer att brytas upp under måndagen. Det leder till att fler moln bildas och risken för regnskurar ökar, även om värmen håller i sig i Götaland och Svealand, berättar SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

– Det kommer ett skurpaket som rör sig norrut över Norrland, säger Härenstam.

Så blir vädret nästa vecka: Åska och regn

Temperaturerna kommer mellan måndag och torsdag ligga runt 25 grader i Svealand och Götaland och 15 grader i Norrland. På tisdag finns det dock chans till 25-gradig värme även i norr. 

Under tisdagen och onsdagen finns det samtidigt risk för oväder i hela landet.

– Vi kommer kunna se inslag av åska, framförallt vid Västkusten och i Svealand. Och vid Västkusten kan det lokalt komma kraftiga regnskurar.

I slutet av veckan väntas temperaturerna sjunka ytterligare.

Då kommer hösten: "Det finns indikationer..."

– Det finns indikationer på att vi efter nästa vecka kommer ha temperaturer runt 20 grader. Men sommaren är inte slut för det, säger Emma Härenstam.

Vid fem av SMHI:s mätstationer är dock sommaren slut och man har i stället gått in i den meteorologiska hösten. Det innebär att platsen haft en dygnsmedeltemperatur på under tio grader fem dagar i sträck. Redan den 2 augusti blev det höst i Tarfala och den 5 augusti blev det höst i Stekenjokk, Katterjokk, Hemavan oh Blåhammaren.

Vanligtvis brukar hösten komma till stora delar av Norrland i början av september och i söder brukar det bli meteorologisk höst under andra halvan av september, enligt Emma Härenstam.

TT
/
/
/
/
/
/
Sol
/
/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

1 timme sedan

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.