Finländare vill köpa svenska apotek

Finländska Tamro, dominerande i svensk läkemedelsdistribution, vill köpa apotek.


Finländska Tamro, som kontrollerar halva den svenska läkemedelsdistributionen, är intresserat av att köpa apotek när monopolet nu avskaffas. Något slutgiltigt beslut är inte taget:

– Styrelsen ska ta beslut under försommaren, säger Tamros informationschef Ulrika Hultgren.

Ledningen håller nu på att ta fram affärsplaner och räknar på förutsättningarna.

Om Tamro även ger sig in på den svenska marknaden kommer det handla om köp av ett större antal apotek, enligt Hultgren. Sedan tidigare driver Tamro den största apotekskedjan i Norge, Apotek 1.

Tamro är redan en jätte inom läkemedelsdistributionen. Men bolaget ser inte det som ett problem att samtidigt dominera distributionen och vara storspelare på apoteksmarknaden.

– Så ser det ut i många andra länder, säger Ulrika Hultgren.

Tamro ägs i sin tur av tyska Phoenix.

Apoteksmonopolet avskaffas, men distributionsledet präglas av oligopol. Tamro kontrollerar drygt 50 procent av läkemedelsdistributionen i Sverige. Kronans droghandel har i stora drag den andra halvan.

Nu vill alltså båda dessa drakar eventuellt köpa stora delar av de apotek som staten säljer ut.

– Det är ett dilemma för vår del eftersom båda de har signalerat att de vill öppna apotek. Det blir ett lite känsligt läge. Kan de garantera att de kan leverera till oss på samma villkor som till sina egna apotek, säger Universitetsapotekets affärsutvecklingsdirektör Göran van den Brink.

– Det har Tamro sagt att de kommer att göra, fortsätter han.

Finlands största apotekskedja, Universitetsapoteket, vill också vara med när merparten av de svenska apoteken säljs. Universitetsapoteket är enbart intresserat av de stora apoteken i storstäderna eftersom bolaget har som affärsidé att konkurrera med långa öppettider och brett sortiment.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!