Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skabbepidemi i Danmark

- 12/01/2009, 16:33 -

All medicin slut mot den svåra hudsjukdomen.

En stor skabbepidemi har just nu drabbat Danmark, och alla apotek är tömda på medicin, skriver danska tidningen Politikens nätupplaga. Inte sedan 1970-talet har så många smittats med den kvalsterbaserade hudsjukdomen skabb i Danmark.

Smittade finns över hela landet, och medicinen NIX - en salva mot klådan - är helt slut på apoteken.

– Det är stor brist på medicin över hela landet, men allra störst är den i Köpenhamn där det också bor flest människor. Det är beklagligt att många går tomhänta från apoteken eftersom producenterna inte kunnat leverera medicinen, säger Lotte Fonnesbæk, hälsochef i Danmarks Apotekerforening till Politiken.

Men hjälp är på väg. I dag ankommer ett första lass från Finland med 3 000 paket som väntas finnas på apotekshyllorna på onsdag eller torsdag. Men det räcker inte på långa vägar. Två av tre kan få räkna med att vänta uppåt en vecka på medicin.

– Först i nästa vecka kommer till slut 16 200 paket med behandlingskräm från Irland, säger Lotte Fonnesbæk till Politikens nätupplaga.

Skabbepidemier brukar drabba Danmark med 20-30 års mellanrum, och smittar lätt genom kroppskontakt och beröring mellan människor.

Läs mer om skabb här!

Skrivet av: