Fredag 7 Okt
Stockholm

C vill sänka arbetsgivaravgiften

Centern vill sänka arbetsgivaravgifterna ned till konkurrentländernas nivå.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgifterna ned till konkurrentländernas nivå.

I ett första steg föreslår partiet att löneavgiften för alla ensamföretagare avskaffas.

– Om vi vill fortsätta att ha en öppen ekonomi så kan vi inte ha så höga kostnader för företagen, sade partiledaren Maud Olofsson vid en pressträff på Centerstämman, som inleddes i Örebro på torsdagen.

En jämförelse med övriga OECD-länder visar att Sverige har de näst högsta sociala avgifterna för arbetsgivarna. Bara Frankrike har högre. På sikt vill Centern att Sverige hamnar i mitten av OECD-länderna.

Det är den allmänna löneavgiften på 7,49 procentenheter som centern vill ta bort.

– Det är en avgift som man inte får något för, det är en ren skatt, sade Maud Olofsson.

Att ta bort den allmänna löneavgiften för alla företagare skulle kosta upp till 50 miljarder kronor, att jämföra med den sänkning av inkomstskatten på 65 miljarder kronor som regeringen genomfört. I ett första steg vill centern ta bort avgiften för alla ensamföretagare, vilket skulle kosta cirka 2 miljarder kronor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade så sent som i tisdags att reformutrymmet i höstens budget är noll. Maud Olofsson är inte fullt lika kategorisk.

– Det är jättesvårt att göra en bedömning, men det är små utrymmen. Men det här handlar inte bara om höstens budget, det är långsiktigt, sade hon.

TT: Små utrymmen är ändå lite mer än noll.

– Det är naturligtvis så, men det beror på vad man menar med små, sade Maud Olofsson utan att närmare utveckla exakt vad hon menade.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.