Nytt svenskt fall av svininfluensa

Sverige skakas av det andra H1N1-fallet.


Det andra fallet av svininfluensa har konstaterats i Sverige. Den smittade är en man född 1984 som fick influensaliknande symtom när han kom hem efter en resa till New York.

Enligt Åke Örtqvist, informationschef på Smittskyddsenheten, hade mannen feber, hosta, huvudvärk, smärtor och diarré. Det vill säga flera tecken på en influensa.

Enligt Smittskyddsinstitutet är mannen omhändertagen av sjukvården och mår efter omständigheterna bra. Ingen i hans närhet har visat några smittotecken, och har fått förebyggande behandling.

Den 6 maj konstaterades det första fallet av svininfluensa, A (H1N1), i landet.

–Mannen bor i Stockholms län och uppges nu må bra och vara feberfri. Därmed smittar han inte längre, uppger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI:s laboratorium.

– Det är en som har varit på resande fot i New York och kommit hem med influensaliknande symtom. Vid provtagning fann vi att han hade den nya influensan, berättar Brytting.

Den här patienten bar, liksom det första fallet av konstaterat svininfluensa i Sverige, på en liten virusmängd vilket gör att Smittskyddsinstitutet odlar upp en högre koncentration virus för att analysera arvsmassan. Detta gör SMI för att kunna analysera smittan mer ingående. Att det verkligen rör sig om svininfluensan står helt klart.

TT: Har ni några beräkningar på hur många fler fall det kan finnas i Sverige?

– Nej, det vet man inte. Vi uppmanar hemresenärer från USA och Mexiko att söka vård när de har influensaliknande symptom, säger Brytting.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.