Nytt svenskt fall av svininfluensa

Sverige skakas av det andra H1N1-fallet.


Det andra fallet av svininfluensa har konstaterats i Sverige. Den smittade är en man född 1984 som fick influensaliknande symtom när han kom hem efter en resa till New York.

Enligt Åke Örtqvist, informationschef på Smittskyddsenheten, hade mannen feber, hosta, huvudvärk, smärtor och diarré. Det vill säga flera tecken på en influensa.

Enligt Smittskyddsinstitutet är mannen omhändertagen av sjukvården och mår efter omständigheterna bra. Ingen i hans närhet har visat några smittotecken, och har fått förebyggande behandling.

Den 6 maj konstaterades det första fallet av svininfluensa, A (H1N1), i landet.

–Mannen bor i Stockholms län och uppges nu må bra och vara feberfri. Därmed smittar han inte längre, uppger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI:s laboratorium.

– Det är en som har varit på resande fot i New York och kommit hem med influensaliknande symtom. Vid provtagning fann vi att han hade den nya influensan, berättar Brytting.

Den här patienten bar, liksom det första fallet av konstaterat svininfluensa i Sverige, på en liten virusmängd vilket gör att Smittskyddsinstitutet odlar upp en högre koncentration virus för att analysera arvsmassan. Detta gör SMI för att kunna analysera smittan mer ingående. Att det verkligen rör sig om svininfluensan står helt klart.

TT: Har ni några beräkningar på hur många fler fall det kan finnas i Sverige?

– Nej, det vet man inte. Vi uppmanar hemresenärer från USA och Mexiko att söka vård när de har influensaliknande symptom, säger Brytting.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!