Här är skandalerna på Skansen vi minns
Nyheter24 listar fyra skandaler som inträffat på Skansen. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix/TT och Tim Aro/TT

Här är skandalerna på Skansen vi minns: "Blödde rejält"

Skansen är en omåttligt populär plats att vistas på, både för de stora och de små. Men särskilt det senaste året har det stormat kring djurparken. Nyheter24 listar fyra skandaler vi sent kommer glömma.


Skansen grundades år 1891 och den 11 oktober samma år slogs dörrarna upp för allmänheten. På djurparken, belägen på Djurgården i Stockholm, huserar allt från älgar och björnar till ormar och spindlar.

Men även om ett besök på Skansen ofta är förknippat med glädje och upplevelser, finns det en del händelser som det kanske inte skryts lika mycket om. Nyheter24 har listat fyra skandaler som vi sent kommer glömma, där två faktiskt har skett så sent som år 2022.

Lars Liedegren förlorade arm i krokodilattack

Arkitekten Lars Liedegren blev efter en incident på Skansens akvarium mer känd som krokodilmannen. Han befann sig nämligen, den 20 augusti år 2019, på platsen tillsammans med herrklubben som anordnade sin årliga kräftskiva.

När Liedegren skulle hålla tal ställde han sig på en trappavsats precis intill Kubakrokodilernas bur, med armen på "fel sida" av skyddsglaset, och inom kort var katastrofen ett faktum. En av krokodilerna slängde sig upp och fattade tag i Lars Liedegrens arm, och släppte inte förrän efter flera minuters kamp.

Skansenakvariets Jonas Wahlström visar platsen där Lars Liedegren blev biten. Foto: Karin Wesslen/TT

– Herregud, tänkte jag. Nu gäller det att försöka få krokodilen att släppa. Det blödde rejält, har Skansens Jonas Wahlström tidigare sagt till Aftonbladet om händelsen.

På sjukhuset kom beskedet att armen inte skulle gå att rädda. Här kan du läsa om hur krokodilmannen Lars Liedegren lever i dag.

Kungskobran Sir Väs rymde från Skansen-Akvariet

Ännu en skandal som präglat just djurparkens akvarium var när kungskobran Sir Väs , eller Houdini som han senare kom att kallas, bestämde sig för att rymma från sitt terrarium den 23 oktober 2022.

Drygt en vecka senare, och ett rejält sökpådrag med hjälp av avloppskameror och Tullverkets röntgenkameror, lyckades personalen till slut lokalisera och fånga in den förrymda kungskobran. Här kan du se när Sir Väs släpps tillbaka i akvariet igen.

"Det visade sig att han hade gett upp och krupit tillbaka till sitt trygga och varma hem", skrev Skansen i ett pressmeddelande då.

Här kan du läsa om hur mycket Sir Väs rymning kostat Skansen.

Foto: Tim Aro/TT

Efter den giftiga ormens minst sagt uppmärksammade rymningsförsök har Skansens kanske mest framstående profil, Jonas Wahlström, fått motta en hel del kritik.

Lappugglorna Percy och Barr rymde från Skansen

I november 2022, kort efter det att Sir Väs äntligen var tillbaka, var det dags för nästa rymning. Natten till tisdagen den 22 november brast plötsligt inhägnaden till lappugglorna Percy, 10 år, och sonen Barr, född i maj – och de flög ut.

Ett stort sökpådrag inleddes men personalen var osäkra på om de någonsin skulle kunna få hem lappugglorna. Bara ett dygn senare återfanns dock Barr, som inte hade lämnat området, i ett träd.

– Eftersom våra ugglor är hanteringstränade av djurvårdarna så kunde han, med hjälp av den signal vi använder för att få ugglorna att sätta sig på en viss plats och på ett visst sätt, komma ner och vi kunde greppa honom och ta med honom hem, berättade Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen, för Nyheter24 då.

Lappugglor på Skansen. Foto: Janerik Henriksson/TT

En dryg vecka senare, den 28 november, hittades även Percy som då hade tagit sig hela vägen till Lidingös stadshus. Båda ugglorna uppges efter händelsen må bra.

Katt hittades bland lokatterna

En annan händelse värd att minnas hade inte Skansen så mycket att göra med, men det förvånade minst sagt personalen på djurparken. En bortsprungen tamkatt hittades nämligen, efter två veckor i det fria, bland Skansens lodjur.

– Det finns mycket gömmor inne i ett lodjurshägn, så den kan ha varit där under en tid, men det är oklart, sade Yvonne Nordlind, avdelningschef på marknads- och kommunikationsavdelningen på Skansen, då.

Linda Törngren, chef för Djurvårdarenheten, berättade vidare att hon aldrig sett något liknande under de 30 år som hon har arbetat på Skansen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!