Centerpartiets nya partiledarkandidater, Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok frågades ut under lördagen på Stenungsbaden i Stenungsund.
Centerpartiets nya partiledarkandidater, Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok frågades ut under lördagen på Stenungsbaden i Stenungsund. - Foto: TT

Landsbygdsfokus när C-kandidater frågades ut

Landsbygdsfrågan genomsyrade utfrågningen av Centerpartiets partiledarkandidater – det första stoppet av fyra i kampanjracet för trion som alla vill ta över efter Annie Lööf.


Fakta: Så väljs Centerpartiets nya ledare

Den 7 november presenterade Centerpartiets valberedning tre partiledarkandidater: Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok. Innan dess hade alla medlemmar fått skicka in nomineringar.

Under november och början av december ska kandidaterna delta i utfrågningar i Stenungsund, Piteå, Alvesta och Stockholm samt i varsin poddintervju. Valberedningen presenterar sedan sitt förslag på ny ordförande.

På en extrastämma i Helsingborg den 2 februari 2023 röstar utvalda ombud om Centerpartiets nya ordförande.

Annie Lööf sitter kvar som partiledare tills dess att partiet valt en efterträdare.

Källa: Centerpartiet

På spahotellet Stenungsbaden i Stenungsund samlades omkring 120 västsvenska centerpartister på lördagen. Där hölls den första av fyra utfrågningar av Centerpartiets nya partiledarkandidater.

Innan det drar i gång beskrivs trion som ganska olika personer. Men väl på scen håller Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström med varandra om mycket.

I riksdagsvalet backade Centerpartiet kraftigt, framför allt på landsbygden. På riksnivå tappade partiet nästan två procentenheter, och landade på 6,7 procent.

"Känsla av vanmakt"

Elisabeth Thand Ringqvist, född och uppvuxen i Jämtland men numera deltidsboende i Stockholm, beskriver sig som "både stad och land i ett" – vilket hon lyfter fram som något Centerpartiet behöver nu.

— På landsbygden försvinner det offentliga längre och längre bort. Man vet inte om det kommer en ambulans eller räddningstjänst och när det offentliga väl kommer ska det detaljstyras. Dessutom har de flesta av de kommunerna den högsta kommunalskatten i Sverige. Det är klart att man blir förbannad, säger hon.

— Vi behöver få ordning på den här känslan av vanmakt, både på landsbygden och i staden.

"Självbilden ruckades"

Även Säfflebon Daniel Bäckström – i dag landsbygdspolitisk talesperson för partiet – betonar att hela Sverige ska speglas, såväl i sakpolitiken som bland förtroendevalda.

— Jag tror att det är jätteviktigt vilken kultur som ska prägla vårt parti framåt, det är viktigt att ledarskapet är decentraliserat så att det inte är några få personer som tar de strategiska besluten, säger han.

Muharrem Demirok – född och uppvuxen i Vårby gård i Huddinge utanför Stockholm men i dag Linköpingsbo, är mera av stadsbon i sammanhanget. Men även han återkommer flera gånger till landsbygdens utmaningar. Han berättar att valresultatet är anledningen till att han bestämde sig för att ställa upp som partiledarkandidat.

— Hela vår självbild ruckades. Där någonstans kände jag att en sådan här valförlust ska vi aldrig mer uppleva som parti. Det kändes så otroligt orättvist för de som jobbat så hårt i över ett års tid, säger han.

"Väldigt stor skillnad"

Runt bordet på scenen, dukat med blommiga tekoppar och rödrutig duk, handlar mycket om att peka ut de stora problemen i samhället.

De tre partiledarkandidaterna lyfter fram ungefär samma frågor: klyftan mellan stad och land, det ekonomiska läget, skolan, trygghet i samhället och klimatet.

— Det är väldigt stor skillnad innan och efter valet. Nu ser vi vad Tidöavtalet för med sig, vi ser att Socialdemokraterna flyttar ännu längre vänsterut. Nu ser vi att potentialen finns i mitten på ett sätt som jag aldrig har sett den förut, säger Thand Ringqvist.

Vem av de tre kandidaterna som väljs till nuvarande partiledaren Annie Lööfs efterträdare bestäms på en extrastämma i Helsingborg i februari.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.