Antalet orosanmälningar till Socialstyrelsen om barn som far illa eller misstänks fara har ökat med 27 procent sedan 2018. Arkivbild.
Antalet orosanmälningar till Socialstyrelsen om barn som far illa eller misstänks fara har ökat med 27 procent sedan 2018. Arkivbild. - Foto: TT

Fler orosanmälningar – vart tionde barn berörs

Var tionde barn i Sverige berördes förra året av orosanmälningar till landets socialtjänster, visar nya siffror.Antalet ärenden har ökat rejält de senaste åren och allt fler av dem gäller yngre barn som riskerar att hamna i kriminalitet.


Fakta: Socialstyrelsens rapport

Socialstyrelsens kartläggning om orosanmälningar rör 2021 och bygger på en nationell enkät, där 86 procent av landets kommuner svarat.

Totalt gjordes cirka 422 000 anmälningar 2021, att jämföra med cirka 331 000 anmälningar 2018 – en ökning med 27 procent.

Den största ökningen skedde mellan 2018 och 2019. Däremot syns en utplaning under 2021 som skulle kunna bero på pandemin och på ändrade arbetssätt de senaste åren.

216 000 barn kom 2021 till socialtjänstens kännedom genom anmälningar, vilket motsvarar 9,8 procent av alla barn i åldern 0-17 år.

Polis, skola och hälso- och sjukvård är de största anmälarna och står sammanlagt för knappt 60 procent av anmälningarna 2021, ungefär samma andel som 2018. Andelen anmälningar från polisen har ökat från 21 till 24 procent.

De flesta barnen, två av tre, är i åldern 0-12 år. Andelen barn mellan 0 och 6 år har ökat från 27 till 30 procent.

Var femte anmälan handlar om våld i nära relation, en andel som är densamma som 2018.

Källa: Socialstyrelsen

Sammanlagt under fjolåret kom 216 000 barn till socialtjänsternas kännedom genom anmälningar, enligt Socialstyrelsens sammanställning. Det motsvarar 9,8 procent av alla barn i åldrarna 0–17 år.

Totalt gjordes omkring 422 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa under 2021, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Det är 27 procent fler jämfört med 2018.

Therese Olmsäter, utredare på Socialstyrelsen, påpekar att ökningen hänger ihop med att anmälningsbenägenheten har ökat och att fler uppmärksammar och reagerar när de märker att något inte verkar stå rätt till.

— Samtidigt behöver vi förstås reflektera över den här ökningen utifrån olika perspektiv.

Kriminella miljöer

Ökningen syns även för antalet anmälningar per 1 000 barn, där siffran stigit från 154 till 192 under samma period.

Enligt Socialstyrelsen kan ökningen ha flera förklaringar, däribland att barnkonventionen blev lag 2020 och att digitala e-tjänster gjort det lättare att anmäla.

Var femte anmälan gäller våld i nära relationer. Samtidigt syns även nya tendenser i anmälningarna, däribland att allt yngre barn befinner sig i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

— Det handlar om barn i yngre tonåren eller ännu yngre som befinner sig i olämpliga miljöer både vad gäller umgänge, plats och tidpunkt och som kan ha en koppling till kriminalitet av olika slag. I de här sammanhangen får barnen sedan olika roller.

Kränkningar på nätet

Therese Olmsäter understryker att anmälningarnas innehåll fungerar som en sorts spegling av samhällsutvecklingen. Ett annat tecken på detta är att socialtjänsten på många håll vittnar om förekomsten av brottsliga handlingar och kränkningar i sociala medier.

Här märks bland annat ärenden där barn sprider bilder och filmer i syfte att skada samt grooming och övergrepp med vuxna förövare.

— Något annat vi fått återberättat för oss är så kallade utmaningar på exempelvis Tiktok, som varit av en sådan art att vuxna blivit oroliga för barnen.

Ytterligare ett nytt område som uppmärksammats av socialtjänsten är flickor som antingen befinner sig i utkanten av gängmiljöer eller själva utövar våld.

— Det är flera som har lyft att att flickor bildar egna gäng med andra flickor och hotar, rånar och slåss. Likt de andra tendenserna är inte heller det här ett nytt fenomen, men man upplever att omfattningen har ökat, säger Therese Olmsäter.

Hon poängterar dock att fall av den här typen fortfarande är betydligt vanligare bland pojkar.

"Innebär en möjlighet"

Trots att de som är anmälningsskyldiga har blivit bättre på att anmäla när de ser barn som far illa eller om det finns en misstanke om detsamma finns det fortfarande problem med underrapportering.

— Det är väldigt allvarligt och något vi även har sett i våra skade- och dödsfallsutredningar om barn. I de fallen har ju konsekvenserna blivit som allra mest allvarliga och det är klart att inte alla fall slutar på det sättet. Men det vi vet sedan tidigare är att omsorgsbrister i tidig ålder tar sig andra uttryck i form av normbrytande beteende och kriminalitet när barnet blir äldre, när barnet växer upp och bli äldre.

För att snabbt kunna ge ett barn stöd och skydd är det därför viktigt att en orosanmälan kommer i ett så pass tidigt skede som möjligt, säger Therese Olmsäter.

— Anmälningarna innebär en möjlighet att fånga upp ett barn som far illa och innebär att socialtjänsten kan komma in och ge stöd och hjälp så tidigt som möjligt.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.