Huset där Säkerhetspolisen grep två personer misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet och medhjälp till samma brott.
Huset där Säkerhetspolisen grep två personer misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet och medhjälp till samma brott. - Foto: TT

Experten: Paret kan vara sovande agenter

Ett par i 60-årsåldern med rötter i Ryssland misstänks för olaglig underrättelseverksamhet under tio års tid. David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan, ser ett typexempel på så kallade sovande agenter och räknar med att fler avslöjas.


Fakta: Olaga underrättelseverksamhet

Enligt brottsbalken 19:10 ska "den som med avsikt att gå främmande makt tillhanda hemligen eller med användande av svikliga medel antingen bedriver verksamhet för anskaffande av uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra skada för Sveriges säkerhet eller medverkar till sådan verksamhet" dömas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Olaga underrättelseverksamhet kan även riktas mot enskilda personer snarare än staten Sverige.

Straffskalan för olaga underrättelseverksamhet är fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som grovt gäller fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Brottsbalken

Klockan är sex på tisdagsmorgonen när tystnaden i villaidyllen strax utanför Stockholm bryts av dånet från Försvarsmaktens Blackhawk-helikoptrar som flyger lågt över snötäckta trädtoppar.

I mörkret skymtar yrvakna grannar hur de sveper in över husen och förblir hovrande över en vitputsad villa. Häpet ser de operatörer från nationella insatsstyrkan repelleras ner över huset samtidigt som gatan utanför fylls av polisens mörka fordon.

Villan omringas, rutor krossas och två personer grips innan helikoptrarna åter stiger mot skyn. Det hela är över på någon minut.

Ett par timmar senare meddelar Säkerhetspolisen att två personer anhållits. En av dem misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt, den andra för medhjälp.

Misstankarna rör aktiviteter som sträcker sig tillbaka till 2013. Enligt Säpo har utredningen pågått "en längre tid".

"Nu undrar man ju vad man har för grannar"

Det är först när nyheten kablas ut som grannarna förstår vad det är de bevittnat i morgontimmen.

– Rotorbladen var allt man hörde i mörkret. De har alltid varit trevliga och vänliga, men nu undrar man ju vad man har för grannar, säger en boende i ett av de intilliggande husen.

Dagen efter gryningsräden har lugnet, åtminstone på ytan, återfunnit sig i kvarteret. I den vitputsade villan är gardinerna fördragna, de krossade rutorna har täckts av plast.

På adressen bor sedan 2015 ett gift par i 60-årsåldern och deras vuxna son. Familjen, som även innefattar fruns äldre dotter från ett tidigare förhållande, invandrade från Ryssland i slutet av 90-talet och blev svenska medborgare ett tiotal år senare.

Mannen och barnen är enligt Skatteverket födda i Moskva, och kvinnan i Permregionen 150 mil öster om huvudstaden.

Misstänkta spionparet under Skatteverkets lupp

Till det då nybyggda huset flyttade de från en lägenhet i en annan del av samma kommun, där de bott sedan de invandrade till Sverige.

De har levt ett tillsynes vanligt liv. På bilder från sociala medier som publicerats i flera medier syns paret semestra i olika länder. Men 2013, samtidigt som underrättelseverksamheten påstås ha inletts, slutade de att uppdatera sina sidor.

Som vd respektive vice vd har de drivit två företag som ägnat sig åt handel med elektronik och industriell utrustning och konsultverksamhet riktad mot svenska företag verksamma i Ryssland.

Företagen hamnade 2016 under Skatteverkets lupp efter misstankar om att man sålt varor till ett skenföretag i Holland. Efter beslut i förvaltningsrätten fick myndigheten nu gå in i parets villa i jakt på handlingar som det ansågs finnas en "påtaglig risk" att de annars skulle undanhålla eller förstöra.

"Potentiellt känsligt"

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ett regeringsuppdrag att granska ryska ekonomiska intressen i Sverige. En central del har varit att titta närmare på svenska företag med ryska ägare.

Ett av parets bolag, som försattes i likvidation 2020, ingår i granskningen och kontrolleras enligt offentliga ägarregister av en rysk man bosatt i Ryssland, något Aftonbladet först rapporterade.

– Det är ett företag som handlar i teknologi, och det är ett område som skulle kunna vara potentiellt känsligt för att föra över teknologi till Ryssland. Sedan har vi också upptäckt att det är intressant av andra anledningar, säger Oscar Almén, projektledare vid FOI.

Det som väckt FOI:s intresse är huvudmannen i Ryssland. Enligt Tomas Malmlöf, säkerhetspolitisk forskare som granskat bolaget, har man via öppna källor hittat en person med samma namn och födelsedatum som har koppling till Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU.

– Jag ser sannolikheten att det är samma person som ganska stor, säger han.

"Går inte att leva dubbelt"

David Bergman, doktor i psykologi vid Försvarshögskolan, anser att det som är känt om parets företag pekar mot industrispionage.

– Det är rimligtvis rent industrispionage det handlar om. Den typen av import och export man sysslar med är också ett bra sätt att föra pengar in och ut ur landet, säger han.

Stämmer misstankarna mot paret rör det sig om så kallade "illegalister", sovande agenter, som agerar utanför det reguljära underrättelsearbetet.

– Illegalister behöver vara pålitliga personer som ska kunna leva ett normalt liv under radarn och sköta det här under en längre tid. Rekryteringen sker i hemlandet eller att man ser att här finns det redan någon på plats som man approcherar lite försiktigt och ser om de skulle vara villiga att göra tjänster för det gamla hemlandet.

TT: Vad skulle krävas rent psykologiskt för att upprätthålla fasaden under så många år?

– I viss mån måste man leva det riktiga livet. Det går inte att leva dubbelt. Ska du ha en täckmantel är det bästa att ha den väldigt nära den du egentligen är. Jag lever mitt vanliga liv, gillar teknik och arbetar i den här miljön. Jag råkar bara dölja att jag har en liten baktanke med varför jag gör det.

Bröder inför rätta

Kvinnan i paret har försatts på fri fot, men misstankarna mot henne kvarstår. Mannen häktades på fredagen i Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

Åklagare Henrik Olin bekräftade då kopplingen till GRU, och avslöjade att den främmande makten som avses är USA.

— Det handlar om teknikinhämtning för den ryska militärindustrin, sade han till ett samlat pressuppbåd.

I en annan sal i samma byggnad inleddes samma dag rättegången mot två bröder, 35 och 42 år gamla, som misstänks för att under tio års tid ha spionerat på Sverige för Rysslands och GRU:s räkning.

David Bergman pratar lite skämtsamt om en ketchupeffekt.

— Jag tror inte att vi har sett det sista av det här. Säpo har varnat för detta i så många år. Vi har sett en radikalt ökad rysk underrättelseverksamhet och det här är nog två av de fallen, säger han och tillägger:

— Det understryker väl vikten av att ha en fungerande militär underrättelsetjänst och en civil säkerhetstjänst.

Paret nekar till brott.

TT
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.