Morgan Johansson (S) vill att regeringen markerar mot Turkiets bombningar i norra Syrien. Arkivbild.
Morgan Johansson (S) vill att regeringen markerar mot Turkiets bombningar i norra Syrien. Arkivbild. - Foto: TT

S: Turkiet bryter mot folkrätten

Turkiets bombningar i norra Syrien är ett brott mot folkrätten, säger Socialdemokraternas talesperson Morgan Johansson.Han uppmanar den svenska regeringen att markera genom EU.


— Man får inte lov att bomba andra länder på det sätt som nu sker. Jag tycker att det är ett solklart brott mot folkrätten, säger Johansson.

Han anklagar Turkiet för att äventyra kampen mot terrorsekten IS, som fortfarande utgör ett hot i regionen.

Han vill nu att regeringen markerar mot Turkiet.

— När ett Natomedlemsland bryter mot folkrätten måste vi kunna påpeka det.

Mötet som utrikesminister Tobias Billström (M) har med Turkiets utrikesminister i Bukarest i dag är "ett utmärkt tillfälle" att ta upp frågan.

Trappa upp

Turkiet inledde bombningar av gränstrakterna mellan Turkiet, Syrien och Irak i förra helgen som ett svar på bombdådet på en gågata i Istanbul. Turkiet skyller dådet på kurdiska grupper som PKK, YPG och PYD.

Enligt president Recep Tayyip Erdogan har hundratals "terrorister" dödats i flyganfallen, samtidigt finns det rapporter från kurdiska källor om att flera civila omkommit.

Bombningarna utgör också ett direkt hot mot amerikansk personal som befinner sig i regionen och som samarbetar med kurderna mot IS, uppger det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon.

Turkiet planerar att trappa upp ytterligare, med en markoffensiv, något Morgan Johansson varnar för. Risken finns att kurderna inte kan upprätthålla de läger med IS-fångar som finns i norra Syrien.

Exporterar vapen

— Det första jag tycker att EU ska göra, och som jag tycker att Sverige ska verka för, är ett klart och tydligt ställningstagande där man kräver att man avbryter den här krigföringen, säger Morgan Johansson.

Senast Turkiet gick in med marktrupper, 2019, ställde sig alla partier i Sverige bakom ett vapenembargo mot landet. Sverige exporterar nu på nytt vapen till Turkiet, som en del i ansökan om Natomedlemskap.

Johansson tycker inte att Natoprocessen ska få Sverige att tveka.

— Det är inte Turkiet vi ska gå med i, utan det är Nato vi ska gå med i. Vi måste som land och som EU kunna stå upp för de grundläggande folkrättsliga principerna alldeles oavsett om vi har en Natoprocess på gång.

TT
/
/
/
EU
/
Hot
/
/
/
ALS
Senaste nytt

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vetlanda

"En till sjukhus efter olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Per Skoglund tappar det helt i Nyhetsmorgon: ”Helv...”

Travexperten Per Skoglund visste inte var han skulle ta vägen i Nyhetsmorgon i lördags.

Trafikolycka på E20 – körfält avstängt

"På E20, i höjd med Jerikotunneln och i riktning mot Göteborg, är två personbilar inblandade i en olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Kinnevik säljer Tele2 till utländska ägare

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik har gjort upp om att sälja hela sitt innehav i telekombolaget Tele2 för 13 miljarder kronor till utländska ägare, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande. Tele2 bildades av Jan Stenbeck på 1980-talet.