Stockholm

Omdebatterat artillerisystem färdiglevererat

En svensk Archerpjäs i samband med en försvarsövning 2017.
En svensk Archerpjäs i samband med en försvarsövning 2017. Foto: TT

Samtliga 48 pjäser i artillerisystemet Archer har nu levererats till Försvarets materielverk. Exporten av Archer till Ukraina har varit ett svenskt politiskt slagträ ända sedan valrörelsen.


Tidigare i november genomförde Försvarets materielverk (FMV) leveranskontroll av den 48:e Archerpjäsen. Därmed har den sista av de hittills beställda pjäserna rullat ut från BAE Bofors, skriver FMV i ett pressmeddelande.

FMV har även tecknat avtal om beställning av prototypen till en ny version, Archer C. Den ska bland annat få mer avancerat it-system och nytt taktiskt ledningsstödsystem.

Parallellt med köpet levererar FMV även underhåll för systemet till Försvarsmakten.

Archer blev ett slagträ i valrörelsen i form av borgerlig kritik mot att dåvarande S-regeringen ännu inte levererat systemet till Ukraina, trots uttalade önskemål från Kiev. Detta kallade blivande statsminister Ulf Kristersson (M) för "ynkligt och svagt".

Dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist kritiserades också för att slira på sanningen i fråga om hur många pjäser Sverige har tillgång till.

Men när den nya M-ledda regeringen i mitten av november beslutade om ett nytt militärt stödpaket till Ukraina saknades fortfarande Archer.

Detta fick Hultqvist att med viss beska uttala att det "visar på vådan av att driva denna typ av frågor under kampanjliknande former."

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.