13 procent överviktiga fyraåringar

- 14/10/2008, 13:47 -

I Småland är barnen bland de fetaste i Sverige. Fetare än huvudstaden.

I Kalmar län är 13 procent av fyraåringarna överviktiga, enligt en studie från landstinget. Andelen är högre än i en liknande rapport från Stockholmsområdet.

Barnhälsovården i Kalmar län gjorde förra året en kartläggning av BMI (Body Mass Index) hos länets 1 987 barn födda 2003. Resultatet: 10,7 procent av pojkarna och 15,5 procent av flickorna klassas som överviktiga. Av de totalt 259 överviktiga barnen hade 48 så högt BMI att de definieras som feta.

Men utfallet varierar mellan kommunerna, från runt tio procent överviktiga i Torsås, Högsby och Oskarshamn till över 15,5 procent i Mörbylånga, Nybro och Vimmerby.

–Även inom kommunerna finns stora skillnader, säger folkhälsoutvecklare Anna-Maria Norén till TT.

I tidigare studier har man sett ett starkt samband med föräldrarnas inkomst. Ju tunnare plånbok, desto tjockare barn har varit tumregeln. I Stockholms län varierar till exempel andelen överviktiga fyraåringar från under fem procent i Vaxholm till 14 procent i Skärholmen, enligt en studie från i somras. Genomsnittet var där 9.3 procent.

Siffror från Folkhälsoinstitutet, baserade på BMI-mätningar i fyra kommuner, antyder att trenden mot alltfler överviktiga och feta barn har bromsats upp. I Kalmar län fortsätter kontrollen av BMI på fyraåringarna. (TT)

Skrivet av: