Gratis frukt och grönt till barn

Men Sverige är skeptiska till EU-förslaget.


Till en kostnad på en och en halv miljard kronor vill EU ge alla skolbarn mellan sex och tio år gratis frukt och grönsaker en dag i veckan, det uppger Sveriges Radio Ekot. En av få motståndare till förslaget heter Eskil Erlandsson och är svensk jordbruksminister.

– Jag säger att det ska ligga utanför det vi sysslar med i den Europeiska unionen, säger Erlandsson till SR.

Sverige och Tjeckien är de enda som säger nej till förslaget. EU-kommissionen motiverar förslaget med att det är nyttigt, motverkar fetma samt innebär att barn blir piggare och därför bättre på att läsa läxor. Ungefär en miljard kronor kommer EU-kommissionen att bidra med. Resten kommer medlemsländerna att få skjuta in med, uppger SR.

Men Sverige måste inte ta del av programmet. Väljer man att avstå kommer dock en summa pengar att gå förlorade.

– Vi har möjligheter att stå utanför det här programmet, så är det ju med ett antal program, säger jordbruksministern.

Menar du att du som jordbruksminister skulle vara beredd att slänga pengarna i sjön bara för principens skull, frågar SR.

– Ja, det kan jag vara för principens skull i sig och i sak. Men just nu håller vi på att undersöka vilka möjligheter det är att stå utanför och vad konsekvenserna i så fall skulle bli, bland annat ur ekonomisk synvinkel, säger Eskil Erlandsson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.