Socialen tog 13-åring för fetma

Myndigheterna tvångsomhändertog Morgan Eklund i Tomelilla.


Han var bara tretton år, men vägde hela 128 kilo. Morgan Eklund i Tomelilla var så tjock att de sociala myndigheterna valde att tvångsomhänderta honom. Med rädsla för att hans vikt skulle skena iväg ytterligare fattades beslutet. Det var så allvarligt att myndigheterna såg till att klippa alla band till hans mamma. För sonen blev det som att gå in i ett fängelse.

– Det är så ofattbart att man inte kan föreställa sig det, säger Morgan Eklund till Kalla fakta.

Efter att en läkare hade uttalat sig om Morgan Eklunds fetma omhändertogs han av myndigheterna enligt Lagen om vård av unga, LVU. Det märkliga var att läkaren i det här fallet hade sammankopplat fetman med misshandel. Familjen menar att sonens plötsliga viktuppgång nämligen berodde på mobbningen i skolan. Han blev slagen, trakasserad och gick upp så mycket som tjugo kilo på kort tid.

– Den enda förklaringen jag har fått är att det blev barnmisshandel för att jag gick upp så mycket i vikt, säger Morgan Eklund.

Hans mamma har nu fått tillbaka vårdnaden av sitt barn efter flera års långa rättsprocesser. Kammarrätten har kommit fram till att det var fel av myndigheterna att tvångsomhänderta sonen.

Men politikerna i Tomelilla ser inte att de har gjort något fel:

– Man kan ju tolka domar på olika sätt. Alla fall är unika och naturligtvis kan vi lära oss någonting av alla de här olika fallen vi har, säger Mia Böcker, socialnämndens ordförande i Tomelilla till Kalla fakta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.