Explosion i södra Stockholm – misstanke om koppling till tidigare mord
På adressen för nattens explosion bor en man som kopplas till våldsspiralen efter mordet på Einár. - Foto: Johan Jeppsson/TT

Explosion i södra Stockholm – misstanke om koppling till tidigare mord

En stor explosion har inträffat i Rågsved i södra Stockholm natten till lördagen. Boende vittnar om en kraftig smäll och polisen misstänker nu att explosionen har kopplingar till de andra dåden som hänt under veckan.


Det var under natten till lördagen som en stor detonation ägde rum i centrala Rågsved i södra Stockholm.  Enligt polisens presstalesperson Ola Österling håller polisen på att kartlägga alla som bor i porten.

Polisen misstänker att dådet har kopplingar till tidigare mord och skjutningar i veckan. Det var vid 03.34 som ett stort antal samtal kom in till polisen om att en stor detonation ägt rum i centrala Rågsved i eller anslutning till en port. Porten har omfattande skador och att det är splitter som gått in i både fönsterrutor och dörrar. 

På adressen för nattens explosion bor en man som kopplas till våldsspiralen efter mordet på rappartisten Einár (Nils Grönberg), enligt uppgifter till Aftonbladet.

Förutsätter koppling till tidigare sprängningar

— Vi förutsätter att sprängningen har en plats i den händelsekedja som vi sett i framför allt södra Stockholm i mellandagarna och som inleddes med mordet i Rinkeby i julhelgen, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Larmet om explosionen kom till polisen strax efter klockan halv fyra på fredagsmorgonen. När polisen kom till platsen kunde de konstatera att en sprängladdning detonerat i en port.

— Porten har omfattande skador och vi har även splitterskador i fönster och dörrar en bit bort från sprängladdningen, säger Ola Österling.

Ingen människa har rapporterats fysiskt skadad.

"Alla på plats"

Polisen har under morgonen gjort en omfattande insats på platsen och arbetar bland annat med att kartlägga de boende i huset där explosionen skedde för att se om sprängningen kan ha varit riktad mot någon av dem.

— Stockholmspolisens samtliga kompetenser är på plats i Rågsved just nu. Alla är på plats för att utreda vad som hänt och hur vi placerar in det här i relation till tidigare mord och attentat, säger Ola Österling.

Boende om explosionen

Boende i området har berättat för Aftonbladet om den höga explosionen som väckte många i området. Några vittnen i området berättar att det lär som en kort men kraftig åsksmäll och att golvet skakade. 

Polisen kontrollerar nu samtliga lägenheter och genomför samtal med de som befunnit sig i bostadsområdet. Det finns även filmer från övervakningskameror som analyseras. En brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Den senaste veckans skjutningar och explosioner inleddes med att polisen på juldagsmorgonen larmades till en adress i Rinkeby, i nordvästra Stockholm. På platsen hittades en svårt skadad man i 30-årsåldern som skjutits. Samma kväll kom beskedet att han avlidit.

Skott och sprängningar

I tisdags kväll skedde en explosion i Enskededalen i södra Stockholm och tidigt på onsdagsmorgonen avlossades skott mot en fastighet i Gubbängen som även besköts senare på kvällen.

För skjutningen på onsdagskvällen häktades en 15-årig pojke på fredagen, misstänkt för mordförsök.

På onsdagskvällen inträffade även en explosion i en port i ett flerfamiljshus i Farsta i södra Stockholm. Ingen är ännu gripen för den händelsen men en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Polisen har under morgonen gjort en omfattande insats på explosionsplatsen i Rågsved och arbetar nu bland annat med att kartlägga de boende i huset.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!