Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talade på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talade på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på söndagen. - Foto: TT

S föreslår gemensam nordisk försvarskommission

Socialdemokraterna vill se en nordisk försvarskommission. Det skulle ge "en mer effektiv planering och koordinering" av försvarsresurserna, enligt partiledare Magdalena Andersson.


Rysslands anfallskrig i Ukraina hotar freden i Europa, konstaterar S i ett pressmeddelande.

Därför föreslår partiet att en nordisk försvars- och säkerhetspolitisk kommission tillsätts med förankring i de nordiska ländernas parlament. Målet ska vara en gemensam rapport med "riktlinjer om förhållningssätt och ambitioner".

"Med en gemensam bild av säkerhetsläget i vårt närområde kan vi kartlägga vilka kompetenser och resurser vi har i våra länder för att gemensamt möta hoten. Det möjliggör för en mer effektiv planering och koordinering av försvarsresurserna", säger Magdalena Andersson i pressmeddelandet.

Huvudpunkter i arbetet föreslås vara en gemensam säkerhetspolitisk analys, totalförsvarets utveckling, civila och militära resurser, produktion av försvarsmateriel och utvecklingen i Arktis, vid norsk-svensk västkust samt Östersjön.

"En gemensam nordisk försvarskommission med förankring hos samtliga nordiska länders regering och parlament skapar en långsiktig styrka och stabilitet", säger Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister och nu partiets gruppledare i försvarsutskottet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!