Stockholm

Sju anhållna i Sundsvall: "Förhindrat mord"

Sju personer har anhållits efter en stor insats i Sundsvall. Arkivbild.
Sju personer har anhållits efter en stor insats i Sundsvall. Arkivbild. Foto: TT

Sju personer har anhållits efter tillslag på flera adresser i Sundsvall under torsdagen. Vapen och stora mängder narkotika har tagits i beslag, meddelar Åklagarmyndigheten.


Polis slog på torsdagen till på flera håll i centrala Sundsvall. På fredagsmorgonen meddelades att sju personer anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

"Nu kommer det hållas förhör med de misstänkta under dagen, och tekniska undersökningar av brottsplatser samt av andra fynd pågår", säger vice chefsåklagare Karin Everitt vid Åklagarkammaren i Sundsvall i ett pressmeddelande.

Vid tillslagen beslagtogs stora mängder narkotika, liksom vapen och föremål som misstänks vara outlösta termosbomber.

Förhindrade mord

"Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar", säger Karin Everitt.

Stockholm har de senaste veckorna drabbats av en våldsvåg med mord, mordförsök och sprängningar, som enligt polisen har sin grund i tre olika pågående konflikter. Enligt flera medier kopplas en av dem till Sundsvall, och en maktkamp om stadens narkotikamarknad.

Polisen har inte velat bekräfta uppgifterna.

Flera insatser

Under torsdagen genomförde Stockholmspolisen insatser i Sollentuna och Solna där flera personer kopplade till grov brottslighet greps.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterade på fredagsmorgonen det senaste dygnets polisaktivitet i SVT:s Morgonstudion. Han konstaterade där att våldet trängt in på djupet i det svenska samhället och att polisen jobbar för att komma ikapp i den pågående våldsspiralen.

— En hel del av de aktioner vi har sett från polisen det senaste dygnet har handlat om att föregripa nya dåd, men uppenbarligen så pågår det fortfarande, säger Strömmer till SVT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.