Teckning från förhandlingen i Södertörns tingsrätt under förra veckan. Åklagare Ida Arnell till vänster och till höger försvarare Joel Apitzsch med sin klient.
Teckning från förhandlingen i Södertörns tingsrätt under förra veckan. Åklagare Ida Arnell till vänster och till höger försvarare Joel Apitzsch med sin klient. - Foto: TT

18 år yrkas för man åtalad för brott mot Einár

Åklagare Ida Arnell yrkar att en 39-årig man, som bland annat åtalats för den uppmärksammade kidnappningen av Nils "Einár" Grönberg, döms till 18 års fängelse.Enligt åklagaren var mannen drivande för brottets genomförande.


Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Nils "Einár" Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.

Som flera andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade till vapen och droger i sina texter.

I april 2020 kidnappades Einár och fördes till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var att pressa den unge framgångsrike artisten på pengar.

Flera personer, varav två andra rapartister och medlemmar i det så kallade Vårbynätverket, dömdes i februari 2022 för inblandning i kidnappningen.

Strax före klockan 23 på kvällen den 21 oktober 2021 sköts Grönberg ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm. Fallet är ouppklarat.

Flera personer har redan dömts för kidnappningen av den numer mördade Einár, men den man som nu står åtalad var då på flykt utomlands. Han greps utomlands i slutet av mars förra året.

Det var i april 2020 som då 17-årige Nils Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet där han rånades på en klocka värd drygt 300 000 kronor och förnedrande bilder togs på honom.

Det hela organiserades av personer i det så kallade Vårbynätverket, i samarbete med ett annat kriminellt nätverk i södra Stockholm där 39-åringen enligt polisen haft en ledande position.

TT: Hur skulle du beskriva hans roll i kidnappningen?

— Han har varit med redan från början och haft möte om vad man ska göra mot målsägaren. Sedan kan man se från slutet av mars en väldigt tydlig planering och ända fram till brotten fullbordas, säger Ida Arnell.

Utpressning och sprängladdning

Utöver inblandning i kidnappningen är mannen åtalad för försök till grov utpressning, då han tillsammans med andra ska ha försökt kräva Grönberg på tre miljoner kronor efter kidnappningen.

Mannen var även med och planerade för att placera en sprängladdning vid Grönbergs eller en av hans familjemedlemmars bostad, även det med syfte att få honom att betala pengar. För det är han åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det nya kidnappningsåtalet är del av ett större mål där totalt sex personer är åtalade, och rör även bland annat rör synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. 39-åringen misstänks med flera andra ha smugglat in nära 160 kilo kokain till Sverige.

Sex år för kidnappning och rån

Ida Arnell yrkade i sin plädering i Södertörns tingsrätt på tisdagen att mannen ska dömas till 18 års fängelse. Högst straffvärde av det han åtalats för har narkotikabrotten, enligt Arnell.

— Gällande människorovet och rånet anser jag att straffet ligger på ungefär sex års fängelse, säger hon till TT.

Bevisen mot mannen består till stor del av krypterade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat, som fransk polis och Europol lyckades knäcka 2020.

Mannen själv förnekar brott.

— Inställningen är att det inte är han som har skrivit de chattar som läggs till grund för åtalet, sade mannens advokat Joel Apitzsch till TT i förra veckan.

Bland de som tidigare dömts för inblandning i kidnappningen finns den utpekade ledaren för Vårbynätverket, Chihab Lamouri, samt rapparen Haval Khalil. Rapparen Yasin Mahamoud dömdes för inblandning i ett tidigare planerat kidnappningsförsök som inte blev av.

Nils Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm i oktober 2021. Fallet är fortfarande olöst.

Domen meddelas 20 februari.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!