Unga barns intima bilder sprids via sociala medier och forum på nätet. Genrebild.
Unga barns intima bilder sprids via sociala medier och forum på nätet. Genrebild. - Foto: TT

Larmar: Barns nakenbilder sprids på skolkonton

Nakenbilder på barn så unga som tio år sprids på dedikerade skolkonton. Barnrättsorganisationen Ecpat larmar nu om att vuxenvärlden måste vakna.Konsekvenserna är enorma. Vissa slutar gå ut. Det kan leda till depressioner och suicidala tankar, säger generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.


Fakta: Så kan du prata med ditt barn om övergrepp på nätet

Var nyfiken på vad barnet gör på nätet. Ställ frågor och visa intresse.

Förklara att alla man möter på nätet inte är snälla. Säg att det är okej att säga nej och påminn om att det alltid är okej att berätta för en vuxen om något händer.

Prata generellt om vad som är okej och inte, i stället för att varna för främlingar. Ibland kan man bli utsatt av någon man redan känner.

Lär barnet att vara försiktig med att lämna ut fullständigt namn, telefonnummer och adress.

Börja prata tidigt, även med yngre barn. Anpassa samtalet efter ålder, precis som när du pratar om till exempel säkerhet i trafiken.

Ett bra sätt att börja prata om det kan vara att ta upp något som du sett i medier och ställ frågor som: "Har du varit med om det? Har dina kompisar berättat något liknande? Känner du till det?" Behåll lugnet när du pratar om ämnet.

Källor: Ecpat, Rädda Barnen

Det handlar om så kallade exposekonton, eller trådar på forum, som innehåller nakenbilder på barn. Kontona är ofta inriktade på en speciell geografisk region eller skola och får sitt innehåll från andra barn som delar bilderna vidare.

— Vi vet att det är något som alla barn och unga förhåller sig till. Nästan 90 procent i vår undersökning svarar att de vet vad det är. 60 procent svarar att de besökt ett exposekonto, säger Ecpats generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist.

Undersökningen hon refererar till är Ecpats årliga "Nude på nätet", där unga delar med sig av sina erfarenheter om sexualbrott på nätet. I den senaste upplagan förekom en ökning av rapporter om just exposekonton.

— Det kan vara en bild som skickats frivilligt i ett första skeende, till någon i en kärleksrelation eller en nära vän. Men som sedan sprids till de här kontona.

"Mellanstadieåldern"

TT: Hur utbrett är problemet?

— Det är svårt att säga, men ändå tydligt att det är något nästan alla unga är medvetna om. Hälften säger att de känner någon som blivit utsatt, säger Hildingson Boqvist som menar att det i första hand är barn i yngre tonåren som är i farozonen:

— De som svarar på vår undersökning är 10–17 år, men till och med så unga som 10, 11 och 12 år uppger att de utsatts. Ofta säger de som är lite äldre att de då blivit bättre på att skydda sig själva, men att bilderna från när de var yngre finns kvar. Det är mycket i mellanstadieåldern.

"Alla plattformar"

Ecpat har brutit loss de uppgifter om exposekonton som kommit in till organisationen i rapporten "Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt". I den framgår att problemet med exposekonton är utbrett över hela landet.

— Det är inget storstadsfenomen, säger Hildingson Boqvist.

TT: Vad är det för plattformar vi pratar om då?

— Det går inte att säga en. Det är alla. Namnger man en plattform så flyttar innehållet till en annan nästa dag.

Inga gränser

Hildingson Boqvist säger att det i huvudsak är tjejer som utsätts för spridningen av nakenbilderna och det sociala stigma som det medför.

— Pojkar utsätts också, det är viktigt att komma ihåg. Men den största delen är unga flickor. Konsekvenserna blir enorma. Det är en så lokal kontext, och är så klart kopplat till den fysiska världen. Vissa slutar gå i skolan, eller gå ut helt. Det blir konstant negativa tankar, depression, suicidala tankar.

Ecpat tycker att det behövs dels ett kunskapslyft i skolan, dels en uppryckning från den samlade vuxenvärlden.

— Barnen vi pratat med säger själva att de har ett eget ansvar. Men också att de blir utelämnade online av vuxenvärlden. Det finns inga tydliga gränser från vuxna för dem där.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.