Bild till höger är från polisens förundersökning som föreställer vapnet som användes vid mordet på ett gym i Stockholm i mars 2022
Bild till höger är från polisens förundersökning som föreställer vapnet som användes vid mordet på ett gym i Stockholm i mars 2022 - Foto: Paul Wennerholm/TT

Tonåring misstänks ha skjutit fel person på gym – måltavlan dök inte upp i rätten

Rättegången om mordet på en man i 55-årsåldern på ett gym i Stockholm fortsätter. På måndagen hördes 17-åringen som misstänks ha skjutit ihjäl mannen. Den utpekade måltavlan skulle ha vittnat, men dök inte upp.


Fakta: Fyra åtalade och en måltavla

17-åring: Huvudmisstänkt och åtalad för mord, mordförsök och grovt vapenbrott kopplat till gymmordet. Åtalas också för allmänfarlig ödeläggelse för ett sprängattentat mot en restaurang strax före mordet.

19-åring: Misstänks ha skjutsat mördaren till och från gymmet. Står åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

30-åring: Misstänks ha försett 17-åringen och 19-åringen med bilen och för att ha kartlagt den tilltänkta måltavlan. Står åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

32-åring: Misstänks ha försett 17-åringen och 19-åringen med bilen. Står åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Man i 40-årsåldern: Tros ha varit den verkliga måltavlan vid skottlossningen på gymmet. Befann sig på gymmet, och syns på övervakningsbilder springa ut ur lokalen precis innan mördaren. Uppges vara en högt uppsatt medlem av ett kriminellt mc-gäng.

Pojken har i förhör inte velat svara på polisens frågor. När han på måndagsförmiddagen med egna ord fick berätta om tiden som gått inledde han med sin tidigare ovilja att öppna munnen.

— Sedan dag ett har jag känt att man dömer mig i förväg, och att vad jag än säger så kommer det inte att hjälpa, säger han.

Enligt 17-åringen har polisen, andra myndigheter och media skött hanteringen av fallet "väldigt oprofessionellt". Han påstår sig initialt ha velat berätta, men drabbats av minnesluckor. I tingsrätten, säger han, vill han däremot ge sin bild.

— Det känns rättvist här, om man säger så.

Sina rörelser dagarna runt mordet, med taxiresor, klädinköp och hotellvistelse, förklarar han med att han var "på rymmen" från sina föräldrar efter att ha varit ute för sent efter en fest.

Dök inte upp

Åtalet gäller det uppmärksammade mordet på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars 2022. Maskerad och beväpnad misstänks pojken, då 16 år gammal, ha gått in på gymmet för att skjuta ihjäl en gängkopplad man i 40-årsåldern.

Den som fick sätta livet till var i stället en man i 55-årsåldern som sköts i huvudet när han försökte gå emellan.

Den man som enligt polis och åklagare var den tilltänkta måltavlan var kallad att vittna som målsägare på måndagen, men dök inte upp. Rätten fattade därför beslut om att mannen ska hämtas till förhandlingen med polis.

Bevisningen mot 17-åringen består bland annat av dna som påträffades i en lägenhet i Johanneshov som vid tiden för mordet hyrts ut via Airbnb. I bostaden hittades en påse med två vapen. På det ena, som visade sig vara mordvapnet, fanns offrets dna på pipan. På det andra fanns 17-åringens dna.

Bådas dna

Pojkens dna fanns även på matrester och klädesplagg i påsen, och i en säng hittades ett likadant munskydd som bars av gärningsmannen på gymmet. På insidan fanns dna från 17-åringen, på utsidan blod från mordoffret.

I rätten påstår 17-åringen att han begav sig till lägenheten för att köpa narkotika, och blivit kvar och somnat efter att ha mått dåligt. När han lämnade lägenheten, där han glömde kläder och sin telefon, säger han sig ha mött två personer i trapphuset som bar på en väska och ett munskydd.

Avslutningsvis konstaterar han att mordet är en tragedi, men att han har rent samvete.

— Det är jättesynd att en så modig person som visar civilkurage dör i det här fallet. Jag tycker att det är väldigt tragiskt att den riktiga gärningsmannen inte sitter här.

Härnäst väntar åklagare Daniel Sunesons förhör av 17-åringen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!