Statsminister Ulf Kristersson (M) möter pressen med anledning av helgens säkerhetskonferens i München.
Statsminister Ulf Kristersson (M) möter pressen med anledning av helgens säkerhetskonferens i München. - Foto: TT

Inget datum för nya möten med Turkiet

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar Turkiets besked om att Nato-samtalen kan återupptas.Men det är oklart när och hur sådana samtal kan föras.


Sverige har levererat "konkreta resultat" på alla delar av den trilaterala överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet, enligt statsministern. Och snart tas ytterligare steg, säger han på en presskonferens i Rosenbad.

— Den nionde mars räknar jag med att regeringen fattar beslut om en helt ny terrorlagstiftning som i sin tur är resultatet av den nya grundlag som gäller i Sverige från den första januari i år. Därmed tas ett mycket viktigt steg i att slutföra våra åtaganden i den här trilaterala överenskommelsen, säger han.

Turkiet redo för samtal

Under måndagen har Turkiets utrikesminister meddelat att landet är redo att återuppta Nato-samtalen med Sverige.

— Nu när vi fått beskedet att Turkiet vill ha de här samtalen kommer vi omedelbart att agera, naturligtvis, säger statsministern.

Men han går inte in på några datum.

"Inget plan b-Nato"

Ulf Kristersson upprepar på presskonferensen att Sverige måste komma med i Nato snabbt. Han säger också att han är "övertygad" om att så blir fallet.

— Det finns inget plan B-Nato. Antingen är ett land i längden neutralt – "alliansfritt", sade de som gillade det. "Allianslös" sade vi. Antingen är man allianslös och skyddar sig så gott det går, eller så är man med i alliansen och skyddar sig gemensamt. Jag jobbar för att vi ska komma med så snabbt som möjligt, säger han.

Mycket starkt stöd

Under helgen besökte statsministern säkerhetskonferensen i München. Där upprepade Finlands statsminister Sanna Marin att Sverige och Finland vill bli medlemmar i Nato samtidigt. Samtidigt säger Kristersson att Finland inte kan förväntas tacka nej om Finlands ansökan ratificeras tidigare.

Under säkerhetskonferensen mötte Kristersson också ett tjugotal amerikanska senatorer från både demokraterna och republikanerna.

— Det finns ett mycket starkt stöd för att vi ska bli medlemmar så snart som möjligt, säger han.

Ukraina stöttar svenskt medlemskap

Säkerhetskonferensen i München kallas för säkerhetspolitikens Davos, och anses vara den största samlingen av världens utrikes- och säkerhetspolitiska elit.

I förra veckan besökte statsministern Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

— Bland alla de länder som stöttar den svenska och finska Nato-ansökan finns också Ukraina. De vet bättre än alla andra vad det betyder att stå ensamma mitt i en konflikt, säger Kristersson under pressträffen.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.