Adam Hübinette, chef för den yttre kontrollen på Arlanda flygplats, med beslag som Tullverket gjort under 2022.
Adam Hübinette, chef för den yttre kontrollen på Arlanda flygplats, med beslag som Tullverket gjort under 2022. - Foto: TT

Tullen får allt svårare att upptäcka vapensmuggling till Sverige: "Lavinartad smuggling"

Rekordmycket kokain beslagtogs förra året av tullen. Däremot får myndigheten allt svårare att upptäcka vapensmugglingen till Sverige. Ett vapen kan du plocka isär och sprida ut, säger Stefan Granath, chef för Tullverkets kontrollavdelning.


När Tullverket visar sina resultat för alla beslag under 2022 sticker kokainet ut. Förra året beslagtog tullen mer än tre gånger så mycket kokain jämfört med 2021, från 261 kilo till fjolårets 822 kilo.

En stor del av förklaringen bakom ökningen ligger det jättebeslag som gjordes i oktober i Stockholm förra året då omkring 500 kilo hittades under ett tillslag. Fallet, som är det största kokainbeslaget som gjorts i Sverige, är fortfarande i en utredningsfas.

— Tullverkets resultat på kokain är otroligt bra och nog det bästa jag har sett under alla år jag har jobbat i den här branschen, säger Stefan Granath vid en pressträff.

Förändring jämfört med 2021 i procent.

Under fjolåret ökade även tullen sina beslag av bland annat amfetamin och heroin, medan cannabisbeslagen minskade.

Sprider ut vapendelar

Enligt polisen smugglas omkring 150 ton narkotika varje år till Sverige, enligt uppskattningar från materialet i meddelandetjänsten Encrochat som knäcktes av Europol och fransk polis 2020.

Tullens samlade beslag för 2022 hamnade på omkring fyra ton.

— Mörkertalet där ute är stort. Men med tanke på den brottslighet vi har så tyder det tyvärr på att det tas in otroligt stora mängder in i landet, säger Stefan Granath.

Något som blir allt svårare för tullen att upptäcka är smugglingen av vapen in i landet. Förra året beslagtogs 64 skjutvapen jämfört med 85 vapen 2021 och 142 vapen under 2020.

Stefan Granath, chef för Tullverkets kontrollavdelning.

Enligt tullen är en förklaring att vapen plockas isär och förs över gränsen i mindre delar, antingen i bilar eller postpaket.

— Den organiserade brottsligheten är så otroligt mycket bättre i dag i allt det de gör. De förstår att vi klipper ett helt vapen direkt, men plockar du isär det i tio delar och sprider ut det kommer vi aldrig hitta det när det rör sig om små metallbitar, säger Stefan Granath.

Tramadol fortsätter öka

De senaste åren har polisen beslagtagit omkring 800 och 1 000 vapen varje år. Enligt Stefan Granath har vapensmugglingen dock inte samma frekvens som droger eftersom att det kan återanvändas, medan narkotikan nyttjas vid ett tillfälle.

— Alla skjutningar betyder inte att det är en lavinartad smuggling av vapen, utan man vet och har lärt sig att vapen flyttas runt, säger han.

Bland de övriga kategorierna och som tullen ser som en dyster samhällstrend är användningen tramadol och andra narkotikaklassade läkemedel.

Beslagen har ökat stadigt de senaste åren och i fjol togs nästan en miljon tramadoltabletter, en ökning med 37 procent. Övriga narkotiska läkemedel ökade från drygt en miljon tabletter 2021 till över 2,7 miljoner tabletter 2022.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Landshypotek sänker boräntor – igen

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.