Tekniksprånget är en väg till tekniska högskoleutbildningar på bland annat Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Arkivbild.
Tekniksprånget är en väg till tekniska högskoleutbildningar på bland annat Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Praktik får fler att satsa på ingenjörsbanan

Tekniksprånget – där ungdomar som gått gymnasiets teknik- eller naturvetenskapsprogram erbjuds praktik – leder till att fler fortsätter till och blir kvar på en ingenjörsutbildning, enligt en rapport.


Sedan 2012 har närmare 6 000 ungdomar praktiserat som ingenjör hos Volvo, Ericsson, Sandvik eller någon annan arbetsgivare inom tekniksektorn, enligt rapporten från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva).

Fram till och med hösten 2020 hade 92 procent av praktikanterna inom ett par år fortsatt med högskolestudier. De flesta praktikanter, 71 procent, hade börjat på en teknisk utbildning. Närmare hälften (48 procent) av dessa var kvinnor.

Av de tekniksprångare som gått vidare till en teknisk utbildning är 90 procent kvar i studierna efter två år, och har alltså inte hoppat av. Avhopp är annars ganska vanligt bland teknikstudenter. Bland alla civil- och högskoleingenjörsstudenter är 84 respektive 78 procent kvar efter två år.

"Ivas uppföljning visar att Tekniksprånget är en unik och viktig verksamhet som gör att fler ungdomar blir ingenjörer. Vi kan också se att den bidrar till att öka andelen kvinnor på de tekniska universiteten och högskolorna", säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, Iva-ledamot och styrgruppsordförande för Tekniksprånget, i ett pressmeddelande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.