Peyman Kia, den äldre av de två bröder som i januari 2023 dömdes i tingsrätten för grovt spioneri för Rysslands räkning.
Peyman Kia, den äldre av de två bröder som i januari 2023 dömdes i tingsrätten för grovt spioneri för Rysslands räkning. - Foto: Livsmedelsverket/TT

Spionbröder i hovrätten efter erkännande

Den yngre brodern står fast vid att han är oskyldig – trots att den äldre brodern numera erkänt spioneri.Peyman Kia, med bakgrund på både Säpo och Must, erkänner att han lämnat hemliga uppgifter till Ryssland mot pengar. Han uppmanar sin lillebror Payam Kia att också tala sanning.


Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling

Strax efter klockan nio på måndagsmorgonen leddes bröderna in i säkerhetssal två på Stockholms tingsrätt, där rättegången hålls.

Den 42-årige Peyman Kia, i tingsrätten dömd till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift, äntrade salen iklädd grå kostym. Den 35-årige Payam Kia, dömd till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri, bar gröna häkteskläder.

Tingsrättsdomen överklagades av både åklagaren och försvaret. Åklagarsidan vill att den yngre av bröderna, Payam Kia, ska dömas till ett strängare straff. Denne vill i sin tur frikännas från ansvar för grovt spioneri.

Även Peyman KIa, som nyligen erkänt delar av gärningsbeskrivningen, vill ha sänkt straff.

— Min huvudman medger att denne för egen del hösten 2016, för att gå rysk underrättelsetjänst tillhanda, obehörigen har befordrat och röjt uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet, säger 42-åringens försvarare Anton Strand till rätten.

— Min huvudman medger också att han har mottagit ersättning från rysk underrättelsetjänst. Med detta följer att min huvudman med denna inställning erkänner spionerigärningen.

"Unik inblick"

Den första timmen av förhandlingen, som ägnades åt åklagarnas sakframställan, var öppen för allmänheten. Därefter stängdes dörrarna på begäran av åklagarsidan.

— Rätten kommer under den stängda delen få en inblick i den svenska säkerhets- och underrättelsetjänstens verksamhet som är helt unik, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist om vikten av sekretess.

Peyman Kias försvarare Anton Strand (vänster) och Payam Kias försvarare Björn Sandin utanför rättegångssalen där Svea hovrätt på måndagen inledde förhandling i målet mot de spiondömda bröderna.

Peyman Kia har enligt tingsrättsdomen anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säkerhetspolisen (Säpo) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Payam Kia var enligt domen den som skötte kontakterna med Ryssland.

Bröderna har under utredningen genomgående nekat till brott, men i nya förhör med säkerhetspolisen erkänner alltså Peyman Kia att han sålt material till underrättelsetjänsten.

I förhören, som TV4 Nyheterna först rapporterade om, säger han att syftet var att tjäna pengar och att han först kontaktades av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR. Överlämningen av hemliga dokument ska därefter ha skett till den militära underrättelsetjänsten GRU.

Peyman Kia berättar också att det var hans lillebror som lämnade över kuvert på den ryska ambassaden i Stockholm adresserat med bokstäverna GRU.

"Förändrar ingenting"

Enligt SVT har Peyman Kia skrivit ett brev till lillebrodern Payam där han uppmanar honom att tala sanning. På torsdag hålls nästa öppna del av rättegången, då med sakframställan från Payam Kias advokat Björn Sandin.

— Det här förändrar ingenting från min klients sida, säger Sandin till Expressen angående storebroderns erkännande och utpekande av Payam Kia.

Enligt Peyman Kia, som nu säger sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen framåt, lämnade han vid ett tillfälle över skarpa underrättelseuppgifter till Ryssland. Därefter ska informationen ha varit "100 procent falsk".

"Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt", säger han i förhör med Säpo.

— Även oriktiga uppgifter kan vara föremål för ett spioneribrott, säger Mats Ljungqvist under sin sakframställan.

TT
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.