Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S)
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) - Foto: Lars Schröder/TT

Andersson: Regeringen skjuter upp klimatmål

Publicerades: 20 Mar, 16:08, Uppdaterades: 20 Mar, 18:48

Regeringen skjuter upp Sveriges utsläppsminskningar till 2045, anser oppositionen.Det där är jättefarligt och det var inte någon information som svenskarna hade före valet, säger S-ledaren Magdalena Andersson.


För att ha en rimlig chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste världen halvera utsläppen av växthusgaser redan till 2030. Det slår FN:s klimatpanel IPCC fast i sin rapport som släpptes på måndagen.

Utsläppsminskningarna måste alltså ske här och nu. Detta lever inte regeringen upp till, enligt oppositionen.

— Jag väldigt bekymrad över den nya regeringens politik där man i stället för att fortsätta driva på klimatomställningen i stället tycks vilja ta av sig ledartröjan, säger Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

"Missar målen"

Med regeringens politik är Sverige på väg att missa de nationellt satta klimatmålen till både 2030 och 2045, enligt oppositionen.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari svarar att regeringen gör "allt vi kan" för att nå 2030-målet. Oppositionen ser det i stället som att regeringen skjuter upp utsläppsminskningarna.

— Om det är så att de tänker mer på 2045-målet än på 2030-målet, det var inte någon information som svenska folket hade i valet. Det där är jättefarligt, säger Andersson.

Regeringens klimatbudget är nedslående, enligt oppositionen. Samtidigt har Sverige världens blickar på sig som ordförandeland i EU, framhåller Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.

— Vi har en regering som på rekordtid tagit oss från ett föredöme i klimatarbetet internationellt till sämst i klassen i Europa.

Märta Stenevi (MP) konstaterar att IPCC-rapporten målar en dyster bild. Arkivbild.

"Måste agera nu"

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi konstaterar också att IPCC-rapporten målar en dyster bild. Man måste jaga varje ton koldioxid eftersom varje tiondels grad spelar roll nu, säger hon.

— Vi kan inte ha ett klimatarbete som den här regeringen har och peka på 2045, för då kommer den här uppvärmningen att vara ett faktum.

Markku Rummukainen, professor i klimatologi och Sveriges representant i IPCC, säger att utsläppen i världen är så stora att man måste ta till alla lösningar – i vissa delar av världen innebär det även kärnkraft.

— I vissa delar av världen behöver man säkert fundera på sådana lösningar, men det är inte fallet i Sverige, säger Märta Stenevi och pekar på att det kan behövas i länder som behöver stänga sina kolkraftverk.

I Sverige finns en stor potential att bygga ut solkraft, vindkraft och vågkraft i större utsträckning, framhåller hon.

— Att i det läget hålla på och fastna i kärnkraft i Sverige är helt huvudlöst.

— Regeringens politik går i helt fel riktning, säger Märta Stenevi.

TT
/
/
EU
/
/
/
Senaste nytt

Äldre man allvarligt skadad i trafikolycka

Jönköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Bilist och cyklist kolliderade i Jönköping", skriver polisen på sin hemsida.

Franska matproducenter sänker priserna

75 matproducenter i Frankrike har kommit överens om att sänka priserna tills juli. Beskedet kommer efter påtryckningar från den franska regeringen och finansminister Bruno Le Maire i spetsen, rapporterar Financial Times.

Efter anklagelsen: Kinas ambassadör läxas upp

Han fällde kommentarer som är "sanslösa och provokativa". Sydkoreas utrikesdepartement har därför kallat till sig Kinas ambassadör för att protestera.

Friande domar i stor fakturahärva

Sex personer i Luleå som åtalats misstänkta för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp med bluffakturor frias. Bevisningen har "inte nått upp till den nivå som krävs för en fällande dom", skriver Luleå tingsrätt i ett pressmeddelande.

Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka, Gagnef

1 timme sedan
"En man i 25-årsåldern har skadat en hand vid ett villabygge i Gråda.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.