Svenskar har återvunnit 2,5 miljoner ton förpackningar sedan 2018. Arkivbild.
Svenskar har återvunnit 2,5 miljoner ton förpackningar sedan 2018. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

Svenskarnas skräp räcker jorden runt

Svenskarnas insamlade plastförpackningar de senaste fem åren motsvarar ett och ett halvt varv runt jorden i form av uppradade diskmedelsflaskor, skriver Förpackningsinsamlingen (FTI) i ett pressmeddelande.


Fakta: Så mycket återvanns 2022

Glas: 22,2 kilo per person

Papper: 17,5

Plast: 9,0

Metall: 1,7

Källa: FTI

Under 2022 minskade återvinningen något jämfört med rekordåret 2021, ändå lämnades i snitt 50,4 kilo förpackningar per person in under fjolåret.

"Vi är bra på att återvinna i Sverige men vi kan bli ännu bättre. Vi ser att vi nu är tillbaka på mer normala insamlingsnivåer jämfört med rekordnivåerna som uppmättes under pandemiåren", säger Mikael Edenqvist, gruppchef på FTI.

De senaste fem åren har återvinningen av förpackningar samtidigt ökat med 15 procent. Sedan 2018 har 2,5 miljoner ton förpackningar i papper, plast, metall och glas lämnats till återvinning via någon av FTI:s stationer, eller fastighetsnära insamlingar.

"Det är fantastiskt att så många hushåll källsorterar sina förpackningar, det är en förutsättning för att de ska kunna återvinnas. Extra glädjande är det att insamlingen av plastförpackningar har ökat så mycket (22 procent)", säger Mikael Edenqvist.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.