Den högerextreme politikern Rasmus Paludan bränner ett exemplar av muslimernas heliga bok i närheten av Turkiets ambassad i samband med en allmän sammankomst i januari. Arkivbild.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan bränner ett exemplar av muslimernas heliga bok i närheten av Turkiets ambassad i samband med en allmän sammankomst i januari. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Publicerades: 27 Mar, 12:00

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför Turkiets ambassad. Men tilltaget var inte hets mot folkgrupp, säger den ansvarige åklagaren till DN.


Koranbränningen den 21 januari ledde till kraftiga reaktioner från delar av den muslimska världen.

Händelsen fick även storpolitiska konsekvenser när Turkiets president Erdogan slog fast att svenskt Natomedlemskap inte är att tänka på så länge det är lagligt att bränna muslimernas heliga bok.

Paludan polisanmäldes av en privatperson och ärendet hamnade hos åklagaren och hatbrottsspecialisten Fredrik Ingblad. Han beslutade i mitten av mars att lägga ned anmälan med hänvisning till att gärningen "inte innefattar hets mot folkgrupp", rapporterar DN.

— Jag kom fram till att en koranbränning riktar sig mot en symbol mot religionen och inte gruppen i sig, även om människor blir kränkta. Den distinktionen är viktig för att förstå debatten, säger han till tidningen.

Även andra åklagare har i tidigare fall gjort samma bedömning. Fredrik Ingblad betonar dock att beslutet inte är generellt, utan gäller den enskilda koranbränningen.

En annan förundersökning gällande hets mot folkgrupp pågår mot Paludan efter en koranbränning i Malmö förra våren.

TT
/
/
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

1 timme sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

1 timme sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

2 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

2 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.