Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och partisekreterare Tobias Baudin. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

S-kritiker: Krävs omfattande omprövning

Publicerades: 27 Mar, 15:22

Det är på tiden att Socialdemokraterna omprövar sin politik, säger S-profilen Daniel Suhonen. I den senaste valrörelsen stod partiet utan svar.Man lyfte på stenarna men det fanns inget under stenarna.


Fakta: Arbetsgrupperna

Socialdemokraternas elva arbetsgrupper som ska ta fram politik och förslag, i första hand med sikte på S-kongressen 2025, och därefter valen 2026 och 2030:

Vi ska arbeta oss rikare – ökad produktivitet och höjt välstånd genom en ny arbetslinje: Björn Wiechel, Elsa Alm, Sara Kukka Salam

Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk: Lawen Redar, Maria Sayeler Behnam, Kristoffer Lindberg

Ökad samhällsgemenskap genom kultur, idrott och fritid: Mattias Vepsä, Lasse Johansson, Emma Fastesson Lindgren

Föregångslandet Sverige – världsledande industri, ökad elproduktion och mer billig el: Fredrik Olovsson, Marie Nilsson, Evelina Fahlesson, Joakim Sandell

Klimatomställningen ska fungera för vanligt folk i hela landet: Anna-Caren Sätherberg, Jytte Guteland, Peder Björk

En ung generation med framtidstro: Amalia Rud Pedersen, Josefine Helleday, Anton Hammar

Ökad samhällsgemenskap och rättvisa i en tid av extrem urbanisering: Lars Isacsson, Sofia Skönnbrink, Eva Ballovarre

Samhällsgemenskap genom ökad rättvisa och respekt för de som bär upp samhället: Niklas Karlsson, Aida Birinxhiku, Mattias Tegner

Fler ska vilja arbeta i välfärden: My Alnebratt, Claes Nordmark, Marika Bjerstedt Hansen

Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla: Annika Strandhäll, Linda Palmetzhofer, Per-Olof Sjöö

De kriminella gängen ska knäckas och nyrekryteringen ska stoppas: Teresa Carvalho, Ardalan Shekarabi, Fredrik Lundh Sammeli, Lisa Nåbo

Källa: Socialdemokraterna

Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, blev positivt överraskad efter pressträffen från partiledaren Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin.

De båda S-topparna talade om att de rikaste har dragit ifrån och att ersättningen i socialförsäkringssystemen har halkat efter. Internationellt sett är kapitalbeskattningen i Sverige är för låg, var budskapet från Magdalena Andersson.

— Jag tycker att det är på tiden att Socialdemokraterna gör det här och omprövar delar av sin politik. Man har kört på. S har varit som i ett gammalt äktenskap med makten och kört fast på något sätt, säger Suhonen.

"Fanns inga svar"

Han menar att S-ledningen har accepterat och administrerat en nyliberal politik alldeles för länge samtidigt som Sverige har stora problem. I valet 2022 fanns inte så mycket konkret politik för väljarna att ta fasta på.

— Man lyfte på stenarna men det fanns inget under stenarna, för det fanns inga svar.

Den nya politiken behöver svara på hur personalen i välfärden ska orka jobba kvar och hur klyftorna i samhället ska minska, bland annat genom en vänstersväng i den ekonomiska politiken, enligt Suhonen.

— Förhoppningsvis väntar man inte till augusti 2026 med att föreslå mer spetsiga reformer om kapitalbeskattning. Samtidigt måste man vara smart i utformningen och kan inte bara säga "vi ska höja ISK-skatten", så att alla blir oroliga.

Rusta försvaret

När Socialdemokraterna tog fram en rapport om ny skattepolitik inför S-kongressen 2021 så resulterade den i förslag om miljonärsskatt, stramare 3:12-regler och ett tak på ISK-sparande. Rapporten åkte sedan i soptunnan.

— Eftersom det finns ett sådant motstånd mot fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och så vidare, så måste man vara strategisk och sedan ta strid för att det är rimligt att skatterna måste höjas för att försvaret ska rustas till två procent av BNP, säger Suhonen.

S måste våga ompröva överskottsmålet och lägga ett ramverk för integration, klimatomställning och krig, säger han.

— S måste växla över från att anklaga regeringen för att inte genomföra sina egna vallöften, och då måste det finnas alternativ.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Sundbyberg: Polisen rapporterar om detonation

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen ska utreda orsaken till olyckan i Vasastaden.", skriver polisen på sin hemsida.

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

1 timme sedan
Sol, värme och höga temperaturer. Så lyder väderprognosen för den kommande tiden. Det väntas bli allra varmast i Värmland, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

2 timmar sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

2 timmar sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

2 timmar sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.