Folkhögskola ordnar kurs i civil olydnad

Aktivistnätverket Ofog tar sig an Malmöstudenter. Politiker kräver att pengarna stryps.


MALMÖ. Med pengar från svenska skattebetalare arrangerar Kvarnby folkhögskola i Malmö en kurs i civil olydnad. Nätverket Ofog är medarrangör och kämpar mot vapen i allmänhet och Natos kärnvapen i synnerhet. Oppositionspolitiker kräver att pengarna dras in.

Ofog har tidigare varit i konflikt med samhället. Exempelvis avtjänar tre Ofog-aktivister fängelsestraff för inbrott på Saab i Linköping. I förra veckan dömdes tre aktivister för att ha tagit sig över Malmöföretaget Aimpoints grindar. I anläggningen tillverkas sikten som används av den amerikanska armén i Irak.

Utbildningen är på heltid i fem veckor i sommar och studiemedelsberättigande. Under en vecka drivs den som internat och resterande fyra veckor sker på distans. Kvarnby folkhögskola får 8,7 miljoner kronor av staten i år.

– Kursen kan ligga på gränsen till om man kan få statsbidrag. Det säger Signhild Håkansson på folkbildningsrådet, till City Skåne.

Folkhögskolans rektor tycker det är okontroversiellt om kursdeltagarna väljer att planera nya aktioner under kurstiden.

– När Ofog genomfört sina aktioner har de varit noga med att ta konsekvenserna av sina handlingar, de har inte dragit sig undan, säger rektor Henning Süssner till City Skåne.

Uttalandet har retat upp Malmös oppositionsråd Ewa Bertz (fp).

– Det är helt orimligt att skattepengar går till kurser där det kan sluta med att eleverna blir polisanmälda. Pengarna måste dras in, säger hon till City Skåne.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.