Löjtnant Elizabeth Armstrong arbetar på den amerikanska robotkryssaren USS Normandy som nyligen besökte Göteborg.
Löjtnant Elizabeth Armstrong arbetar på den amerikanska robotkryssaren USS Normandy som nyligen besökte Göteborg. - Foto: Thomas Johansson/TT

Livet ombord på krigsfartyget USS Normandy

På onsdagar serveras ostburgare och i fartygets bibliotek kan besättningen spela bingo. Men besättningen är också fullt tränad för stridsoperationer. TT har gått ombord på den amerikanska robotkryssaren USS Normandy i Göteborg.


USS Normandy

Den amerikanska robotkryssaren togs i drift 1987 och har fått sitt namn från invasionen av Normandie under andra världskriget.

Fartyget är byggt i delstaten Maine i nordöstra USA och har förmåga att bekämpa mål under samt ovanför vattenytan, inklusive ubåtar.

Tidigare har USS Normandy bland annat deltagit i kriget i Persiska viken 1990-1991 samt agerat tillsammans med FN-styrkor.

1994 deltog fartyget i 50-årsfirandet av de allierades landstigning i Normandie och 2010 bidrog det i räddningsarbetet efter jordbävningen i Haiti.

Besöket i Göteborg syftar till att ”stärka det redan starka partnerskapet mellan USA och Sverige där de två nationerna arbetar tillsammans för ett stabilare, tryggare och mer välmående Europa”, heter det i ett pressmeddelande från USA:s ambassad i Stockholm.

Källor: USA:s ambassad i Stockholm med flera

Mitt bland fraktfartyg, lastbilar och containrar syns den plötsligt: En amerikansk flagga vajar vid sidan av en gigantisk robotkryssare som lagt till i Älvsborgshamnen.

Den amerikanska robotkryssaren USS Normandy. Bakom syns en svensk stridsbåt 90.

Uppe på däck står 26-åriga Elizabeth Armstrong i en svartvit sjömansuniform. Göteborg är besättningens första stopp sedan de gick ombord i USA i början av maj. Nu längtar de efter att släppa garden en stund.

— Jag har saknat solen. Jag arbetar nattpass och har sällan tid att gå upp på däck, säger Elizabeth Armstrong.

Gym, bibliotek och kapell

Hon är sjöman och löjtnant och studerar till marinofficer i krigföring. Arbetet ombord är minst sagt krävande. På nätterna rapporterar Armstrong in alla fartyg som rör sig i närheten av USS Normandy. En miss kan få förödande konsekvenser, understryker hon.

— Vi vill veta vad som händer runt omkring oss på samma sätt som man vill veta vad som finns på en väg framför en när man kör en bil.

Löjtnant Elizabeth Armstrong och Malachi Lakey, underofficer och fotograf, hälsar välkomna på robotkryssaren USS Normandy.

Med spikrak hållning och händerna knutna bakom ryggen visar hon runt på USS Normandy. En frän lukt av olja är det första som slår emot en på det 173 meter långa fartyget. Den letar sig in i alla rum, från kaféet där det serveras nybryggt kaffe till träningslokalen och biblioteket.

— Även om det inte är ett normalt liv har vi bekvämligheter som påminner om livet därhemma. Det finns ett kapell. Vi har också en liten butik där man kan köpa snacks och läsk.

Malachi Lakey, underofficer och fotograf, vid butiken där besättningen kan handla allt från hygienartiklar till snacks.

Tränar på natten

Om man frågar Elizabeth Armstrong är isoleringen från omvärlden långt ifrån det största problemet med livet ombord. Hon är en av 405 i besättningen. De arbetar, äter och sover tillsammans i rum som rymmer uppemot 30 personer.

— Det svåraste är att få tid för sig själv, det är en annan typ av isolering, säger hon.

Malachi Lakey, Elizabeth Armstrong och Anthony Bryant ingår i besättningen på robotkryssaren USS Normandy. Här står de i ett av fartygets gym som rymmer allt från hantlar till löparband.

När Armstrong är ledig, vilket endast är två timmar per dygnet, lyssnar hon på musik och tittar på film. Strax efter midnatt har hon också som vana att besöka ett av fartygets två gym.

— Den perfekta tiden att träna är klockan halv två på natten. Då är det nästan alltid tomt i gymmet.

Mat och spel

För sjömän som inte arbetar om nätterna finns en rad sociala aktiviteter. På anslagstavlan invid gymmet finns ett schema för bingo, filmkväll och brädspel.

Befälhavare Anthony Bryant, 38 år, säger att de flesta tar varje tillfälle som ges för att slappna av.

— Man kan göra det mesta man kan göra hemma förutom att dricka alkohol. Och du kan i princip träffa nya människor varje dag.

Sjömännen James Stetiady och Noel Reyes i matsalen "D-day Cafe" på den robotkryssaren USS Normandy.

Inne i matsalen, som kallas ”D-day Cafe” med anspelning på invasionen av Normandie 1944, serveras fyra måltider om dagen. Här tränger doften av skolmatsal äntligen igenom oljelukten.

— Mycket av maten påminner om det vi äter hemma: fisk, kött, bönor och ris. Det jag personligen uppskattar mest är onsdagar då vi får ostburgare, säger Anthony Bryant.

Besökte Normandie

Utanför matsalen trängs ett virrvarr av kablar, rör och tryckmätare i de trånga korridorerna. Men lite längre bort, vid fartygets huvudentré, viker de undan för ett kollage av tidningsartiklar från 1940-talet.

Gamla tidningsartiklar och tavlor påminner besättningen om den historiska invasionen 1944, som gett namn till den amerikanska robotkryssaren USS Normandy.

I klippen från bland annat The New York Times, berättas om de allierade styrkornas invasion av Normandie under andra världskriget.

USS Normandy togs i drift 1987 men har fått sitt namn från den historiska invasionen.

— Vi besökte faktiskt Normandie i november förra året. Det var en speciell upplevelse för besättningen att ta del av en historia vi annars bara läst om i skolböcker, säger Anthony Bryant.

Biblioteket som också är bönerum ombord på robotkryssaren USS Normandy.

Plötsligt rätar alla sjömän på ryggen. Kapten Errol Robinson passerar i den trånga korridoren på väg upp till sitt kontor. Första gången han tjänstgjorde på USS Normandy var för 23 år sedan. Nu är han tillbaka, men den här gången som ytterst ansvarig för en hel besättning.

Är fullt tränade

Inne på hans kontor ligger böcker utspridda på ett soffbord. Titlarna vittnar om allt från andlig litteratur till faktabaserade om försvarspolitik. De allra flesta handlar om strategiskt ledarskap.

Kapten Errol Robinson på robotkryssaren USS Normandy.

— Målet för den här besättningen är att upprätthålla fred, men när det inte lyckas är vi också fullt tränade för stridsoperationer. Mitt mandat är att ta hem alla 405 sjömän till deras nära och kära, säger Errol Robinson och fortsätter med ett allvar i tonen:

— Det är ett uppdrag jag tar på största allvar. För att kunna upprätthålla löftet måste jag se till att alla är korrekt tränade.

Utsikten från den amerikanska robotkryssaren USS Normandy, som besöker Göteborg.

USS Normandy ingår i samma flotta som USS Gerald R Ford, det hangarfartyg som nyligen besökte Oslo. Enligt Errol Robinson ska båda fartygen delta i samma militärövning i regionen, enligt uppgift i Arktis.

USS Gerald R Ford är det största hangarfartyget i världen. Förutom en besättning på 4 500 personer rymmer det även ett Starbucks-kafé och två kärnreaktorer.

Kapten Errol Robinson visar upp den tidigare utrikesministern Colin Powells självbiografi.

Enligt Errol Robinson är besöket inte något utöver det normala, trots Sveriges pågående Natoansökan och det spända läget mellan öst och väst.

— Sverige och USA har alltid stått varandra nära. Det har alltid varit ett mål att stärka det samarbetet. För två år sedan var vi ute på en liknande övning i Nordsjön, det är inget annorlunda den här gången. Det är rutinmässig övning, säger han.

Svensk mat?

Men innan besättningen reser vidare är de lediga och kan utforska Göteborg i två dagar.

Befälhavare Anthony Bryant vid sin arbetsplats på kommandobryggan.

Några i besättningen vill veta var de kan äta traditionell svensk mat. Elizabeth Armstrong har dock siktet inställt på en shoppingrunda och en andningspaus från den trängande lukten av olja.

— Jag vill köpa en parfym, det är min grej när jag går i land, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Advokat i Tove-fallet anmäler domarna för jäv

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lindesberg

"En trafikolycka singel har inträffat på Lv 249.", skriver polisen på sin hemsida.

Odramatiskt räntebesked i Australien

Australiens centralbank väljer den väntade linjen och låter styrräntan vara kvar på 4,1 procent. Centralbanken RBA har höjt styrräntan med fyra procentenheter sedan maj förra året men de senaste fyra månaderna har den fått vara oförändrad.

Röda siffror väntar i börsöppningen

Då handeln inleds väntas en nedgång, av förhandeln på IG Market att döma. Även andra ledande börser i Europa ser ut att backa.

Hård kritik mot Burger King – håller öppet i Ryssland: ”Undanflykter”

Snabbmatskedjan Burger Kings restauranger i Ryssland är fortfarande öppna. Ägaren hänvisar till ett "komplicerat" franchiseavtal. Undanflykter, säger kritikerna.

Skistar sänker aktieutdelningen

1 timme sedan
Skistar sänker aktieutdelningen till sina ägare. I samband med företagets bokslut föreslås en utdelning på 2:60 kronor per aktie att jämföra med 3:00 kronor föregående år.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.