De ukrainska soldaterna och fordonen befinner sig nu på hemlig ort i Ukraina i väntan på att operationen ska inledas.
De ukrainska soldaterna och fordonen befinner sig nu på hemlig ort i Ukraina i väntan på att operationen ska inledas. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Översten: Bästa vagnen vi har

Stridsfordonen som Sverige skänker är specifikt skapade för att kunna stå emot ryska angrepp. Nu är målet att Ukraina ska ställa om från försvar till anfall – och erövra förlorad mark.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De svenska stridsfordonen har en viktig roll när det kommer till att bryta det skyttegravskrig som rasat i Ukraina, enligt Mats Ludvig, överste och arméns operationschef som ansvarar för stridsutbildningen.

— I dag är det mycket stillastående linjer. Vi försöker ge dem ett verktyg för att de ska kunna förändra det och flytta de ukrainska gränserna framåt, säger han.

Sverige skänker 50 stridsfordon 90, av varianten CV9040, och utbildar besättningar på samtliga. Det handlar om fyra kompanier som ska ingå i bataljon tillsammans med stridsvagnar, artilleri, luftvärn och annat på plats i Ukraina.

— Det här är den bästa vagnen vi har. Den är designad för att möta den ryska armén, säger Ludvig.

Står emot ryska pansarskott

Han förklarar att den är förstärkt på sidorna, fronten och tornet för att kunna stå emot anfall med exempelvis ryska pansarskott.

— Det är sådana vapen vi själva har kunnat vänta oss att bli utsatta för i internationella insatser i exempelvis Afghanistan och Afrika, säger Mats Ludvig.

Att ukrainska stridande förband utbildas på svensk mark är unikt.

Överväganden har gjorts om vilken fara det innebär för Sverige och om det är något Ryssland kan komma att reagera på. Sverige är, till skillnad från andra länder som utbildar ukrainska soldater, inte med i Nato än.

— Det hade inneburit en extra tröskel. Men någon har bedömt att detta är genomförbart.

Mats Ludvig framhåller att Sverige är "världsledande" på att utbilda krigsförband.

— Är det någon som ska göra det så är det vi. Och det hade inte funkat att ge fordonen utan utbildning.

Soldaterna utbildas inte bara i hur fordonen fungerar utan även på hur de ska agera tillsammans i förband.

Med stridsfordon 90 får Ukraina ett bättre förhållande i styrka, i kvalitet och i möjligheter att genomföra en framgångsrik strid, anser översten.

— Men det är inte helt lätt med tanke på hur fienden grävt ner sig, minerat och förberett sig, konstaterar Mats Ludvig.

'Det hade inte funkat att ge fordonen utan utbildning', säger överste Mats Ludvig. Han vill av säkerhetsskäl inte vara med på bild.
"Det hade inte funkat att ge fordonen utan utbildning", säger överste Mats Ludvig. Han vill av säkerhetsskäl inte vara med på bild.

"Tar risken för Ukraina"

Stridsutbildningen av ukrainarna har inneburit en stor ansträngning för Försvarsmakten. Mats Ludvig påpekar att den dessutom sker i ett läge där det svenska försvaret måste växla upp.

— Det är en stor resurs inblandad i utbildningsstödet. I någon form påverkar det tillväxten. Men vi har inget val. Vi måste hjälpa den ukrainska armén här och nu.

Risken att Ryssland kommer över de svenska stridsfordonen är samtidigt stor, enligt Mats Ludvig.

— Allt som är prestandahemligt, så fort vi lämnar stridsfordonen över gränsen är den informationen röjd.

Det är troligen inget som ger Ryssland någon omedelbar fördel gentemot Sverige i dag. Men skulle det någon gång bli krig kommer den ryska militären att använda sig av informationen, säger han.

— Det är en risk vi tar för Ukrainas skull. Den är värd det.

TT
/
/
/
/
stats