De blåa flaggorna introducerades 1987, men det var först 1994 som de började hissas i Sverige. Arkivbild.
De blåa flaggorna introducerades 1987, men det var först 1994 som de började hissas i Sverige. Arkivbild. - Foto: Gunnar Lier/NTB/TT

Nio svenska stränder prisas internationellt: "Uppfyller högt ställda krav"

Hög vattenkvalitet och ren miljö. Det är några av de kriterier som stränder som vill tilldelas den internationella utmärkelsen Blå flagg måste uppfylla. I år kommer den blå flaggan att hissas på nio svenska stränder.


Fakta: Här hissas Blå flagg 2023

Blekinge

Hälleviks hamn, Sölvesborg

Halland

Båtfjordens hamn, Varberg

Getterön Marina, Varberg

Varbergs Innerhamn, Varberg (Blå Flagg året runt)

Gävleborg

Gävle Gästhamn

Skåne

Båstad hamn, Båstad

Torekovs hamn, Torekov/Båstad

Skanörs hamn, Vellinge

Falsterbo strandbad, Vellinge (strand)

Kämpinge strandbad, Vellinge (strand)

Skanörs havsbad, Vellinge (strand)

Långa Bryggan Bjärred, Lomma (strand)

Domsten, Helsingborg (strand)

Järnvägsmännens Brygga, Helsingborg (strand)

Rydebäck, Helsingborg (strand)

Stockholm

Heleneborgs Båtklubb, Stockholm

Pampas Marina, Solna

Gästhamnen Stavsnäs Vinterhamn, Värmdö

Södermanland

Trosa Havsbad, Trosa (strand)

Trosa Gästhamn, Trosa

Uppland

Båtsällskapet Arken, Kungsängen

Västra Götaland

Lagunen Camping, Strömstad (strand)

Östergötland

Fyruddens hamn, Gryt, Valdemarsvik

Uvmarö hamn, Sankt Anna, Söderköping

Källa: Blå flagg

I 15 hamnar och på nio stränder i Sverige vajar i år Blå flagg – en internationell utmärkelse i form av en flagga som visar att anläggningen uppfyller kriterier för vattenkvalitet, miljö, utbildning, säkerhet och tillgänglighet.

— Det visar för anläggningen och dess gäster att den uppfyller högt ställda krav som en utomstående part har ställt upp som viktiga, säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå flagg i Sverige.

Två nya stränder får Blå flagg

Årets nykomlingar bland hamnarna är Skanörs hamn och Båtsällskapet Arken i Kungsängen. På listan över stränderna har Domsten och Järnvägsmännens Brygga inkluderats.

Henrik Alsén betonar att hamnar och stränder i Sverige utan Blå flagg inte nödvändigtvis är av sämre kvalitet än de som har utmärkelsen. Generellt sett är standarden på svenska anläggningar mycket hög, konstaterar han.

— Det som främst särskiljer anläggningar med Blå flagg är deras engagemang för miljöutbildning, till exempel att informera gästerna om närliggande naturvärden.

Godkänns av jury

För att få utmärkelsen måste anläggningarna ansöka om den varje år. Det är sedan upp till en jury att fatta beslut om vilka som ska godkännas.

Majoriteten av ansökningarna kommer från anläggningar i Skåne och längs västkusten. Enligt Henrik Alsén beror det troligen på att dessa områden är populära bland turister från andra europeiska länder.

— Blå flagg är vanligare i andra europeiska länder, och turister känner igen och förstår standarden som utmärkelsen representerar när de besöker dessa destinationer, säger han.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.