De blåa flaggorna introducerades 1987, men det var först 1994 som de började hissas i Sverige. Arkivbild.
De blåa flaggorna introducerades 1987, men det var först 1994 som de började hissas i Sverige. Arkivbild. - Foto: Gunnar Lier/NTB/TT

Nio svenska stränder prisas internationellt: "Uppfyller högt ställda krav"

Hög vattenkvalitet och ren miljö. Det är några av de kriterier som stränder som vill tilldelas den internationella utmärkelsen Blå flagg måste uppfylla. I år kommer den blå flaggan att hissas på nio svenska stränder.


Fakta: Här hissas Blå flagg 2023

Blekinge

Hälleviks hamn, Sölvesborg

Halland

Båtfjordens hamn, Varberg

Getterön Marina, Varberg

Varbergs Innerhamn, Varberg (Blå Flagg året runt)

Gävleborg

Gävle Gästhamn

Skåne

Båstad hamn, Båstad

Torekovs hamn, Torekov/Båstad

Skanörs hamn, Vellinge

Falsterbo strandbad, Vellinge (strand)

Kämpinge strandbad, Vellinge (strand)

Skanörs havsbad, Vellinge (strand)

Långa Bryggan Bjärred, Lomma (strand)

Domsten, Helsingborg (strand)

Järnvägsmännens Brygga, Helsingborg (strand)

Rydebäck, Helsingborg (strand)

Stockholm

Heleneborgs Båtklubb, Stockholm

Pampas Marina, Solna

Gästhamnen Stavsnäs Vinterhamn, Värmdö

Södermanland

Trosa Havsbad, Trosa (strand)

Trosa Gästhamn, Trosa

Uppland

Båtsällskapet Arken, Kungsängen

Västra Götaland

Lagunen Camping, Strömstad (strand)

Östergötland

Fyruddens hamn, Gryt, Valdemarsvik

Uvmarö hamn, Sankt Anna, Söderköping

Källa: Blå flagg

I 15 hamnar och på nio stränder i Sverige vajar i år Blå flagg – en internationell utmärkelse i form av en flagga som visar att anläggningen uppfyller kriterier för vattenkvalitet, miljö, utbildning, säkerhet och tillgänglighet.

— Det visar för anläggningen och dess gäster att den uppfyller högt ställda krav som en utomstående part har ställt upp som viktiga, säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå flagg i Sverige.

Två nya stränder får Blå flagg

Årets nykomlingar bland hamnarna är Skanörs hamn och Båtsällskapet Arken i Kungsängen. På listan över stränderna har Domsten och Järnvägsmännens Brygga inkluderats.

Henrik Alsén betonar att hamnar och stränder i Sverige utan Blå flagg inte nödvändigtvis är av sämre kvalitet än de som har utmärkelsen. Generellt sett är standarden på svenska anläggningar mycket hög, konstaterar han.

— Det som främst särskiljer anläggningar med Blå flagg är deras engagemang för miljöutbildning, till exempel att informera gästerna om närliggande naturvärden.

Godkänns av jury

För att få utmärkelsen måste anläggningarna ansöka om den varje år. Det är sedan upp till en jury att fatta beslut om vilka som ska godkännas.

Majoriteten av ansökningarna kommer från anläggningar i Skåne och längs västkusten. Enligt Henrik Alsén beror det troligen på att dessa områden är populära bland turister från andra europeiska länder.

— Blå flagg är vanligare i andra europeiska länder, och turister känner igen och förstår standarden som utmärkelsen representerar när de besöker dessa destinationer, säger han.

TT
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Tonåringar i rätten för hängningsmord

Indien ber kanadensiska diplomater resa hem

Indien har gjort klart att ett fyrtiotal kanadensiska diplomater måste lämna landet inom en vecka, uppger källor till Financial Times.

Svag krona gör statsskulden dyrare

Den svaga kronan gör den svenska statsskulden högre. För att minska valutarisken säljer Riksgälden svenska kronor, men statens bank tror inte att det ska pressa kronans värde.

Expert: Svårt för Armenien att överge Ryssland

Över 100 000 flyktingar från Nagorno-Karabach, en ilsken opposition som kräver hans avgång och en alltmer sviktande relation med Armeniens främsta allierade. Premiärminister Nikol Pasjinjan tvingas nu balansera mellan Ryssland och väst.

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

1 timme sedan
Pyttesmå partiklar eller listiga material tros ha större chans att ge årets fysikpris än avlägsna galaxer och rymdmysterier. Tidigast klockan 11.45 i dag vet vi vem som tilldelats årets Nobelpris i fysik.

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

2 timmar sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.