Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) vid ett besök på militärövningen Aurora 23 i Stockholms skärgård. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) vid ett besök på militärövningen Aurora 23 i Stockholms skärgård. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Natotrupper kan tillfälligt få baseras i Sverige

Natotrupper kan tillfälligt få baseras i Sverige, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) på DN Debatt.


Regeringen har beslutat att Försvarsmakten får vidta förberedelser med Nato och Natoländer för att möjliggöra framtida gemensamma operationer. Och de förberedelserna får bestå i att andra länders utrustning och personal tillfälligt får baseras på svensk mark, även innan Sverige blir medlem i Nato.

"Vid kris eller krig behöver vi snabbt kunna få in andra nationers militära resurser till vårt territorium, något som kräver både planering, förberedelser och övning. Att Försvarsmakten nu ges möjlighet att förbereda detta och även får möjligheten att tillåta tillfällig basering av både utländsk materiel och personal i Sverige ökar vår trovärdighet", skriver Kristersson och Jonson.

De skriver också att regeringens beslut är en signal till Ryssland.

Ministrarna nämner att det kan handla om att basera specifika resurser på strategiskt viktiga platser. Till exempel kan det vara logistikresurser i Norrbotten eller luftvärnssystem i södra Sverige.

"Den tillfälliga baseringen kan bestå under en eller några veckor, eller under längre tidsperioder", skriver de.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

465 år gammal meny avslöjad

USA: Nytt kompromissförslag inför nedstängning

Inför hotet att en nedstängning av den amerikanska statsapparaten ska träda i kraft natten mellan lördag och söndag har representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, lyckats få till stånd ytterligare en omröstning.

Två döda i villabrand i Mellerud

1 timme sedan
En man och en kvinna har omkommit i en villabrand utanför Mellerud i Västra Götaland. Larmet om branden kom vid sjutiden på lördagsmorgonen.

Centern vill utreda euron

1 timme sedan
Centerpartiet vill utreda att ha euro i Sverige. Partiledningen blev därmed överkörd.

Musk i ordväxling om tyska migranträddningar

1 timme sedan
Miljardären Elon Musk har gett sig in i debatten om migration i Europa. I en ordväxling på X med Tysklands utrikesdepartement pekar Musk finger mot det tyska stödet av räddningsbåtar på Medelhavet. Svaret från tyska UD är avmätt.

Två personer knivskadade i västra Stockholm

2 timmar sedan
Två personer har knivskadats i Flysta i västra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.